Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pancirokat vásárol Algéria

Szöveg: Háború Művészete |  2010. március 19. 7:57

Algéria a napokban szerződést írt alá Oroszországgal, mely szerint az Afrika északnyugati részén fekvő ország orosz Pancir Sz-1 típusú rakéta-tüzérségi komplexumokat vásárol, nyilatkozta a KBP „műszertervező intézet” igazgató-helyettese, Jurij Szavenkov. Az üzlet értékéről és a komplexumok darabszámáról információkat nem árult el.

A NATO kód szerinti SA-22 Greyhound komplexumból előzőleg két ország, az Egyesült Arab Emirátusok, és Szíria is vásárolt. Míg az Egyesült Arab Emirátusok üzlete ismert, 50 darab 8×8 kerék meghajtású MAN járművekre szerelt komplexumot rendelt közel 734 millió dollárért, addig a szíriai üzletről információk nem kerültek nyilvánosságra.

A Pancir Sz-1 komplexumot még a kilencvenes évek közepén kezdték fejleszteni, mely képes kisebb objektumok légi támadások elleni oltalmára.

A fázisvezérelt antennával, infravörös iránymérővel és hőkamerával ellátott komplexum, percenként akár 10 cél követésére, azonosítására is képes. A Pancir fegyverzetét 2 darab 2A38M típusú gépágyú és 12 darab 57E6 rakéta alkotja. A közeljövőben az orosz légvédelmi csapatok 20 példányt vehetnek át, melyből 10 darab már az idén az alakulatokhoz kerül.

CímkékNATOrakéta