Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Panetta: az Egyesült Államok több hadihajót küld az ázsiai-csendes-óceáni térségbe

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 3. 9:09

Az új amerikai katonai stratégiával összhangban az Egyesült Államok hat repülőgép-hordozót fog állomásoztatni az ázsiai-csendes-óceáni térségben, az évtized végéig oda vezényli hadihajóinak többségét, és gyakrabban fog ott hadgyakorlatokat tartani – közölte június 2-án, szombaton Leon Panetta amerikai védelmi miniszter.

A tárcavezető Szingapúrban, a Shangri-La Párbeszéd nevű biztonsági konferencián szólalt fel. A harminc ország részvételével zajló fórumon elhangzott beszédében Panetta hangsúlyozta, hogy a nagyobb térségbeli amerikai szerepvállalást nem Kína ellen irányuló fenyegetésként kell felfogni, hanem stabilizáló folyamatként a gyorsan fejlődő régióban.

Panetta elutasította azokat a véleményeket, hogy az Egyesült Államok ezzel akarja kordában tartani Kínát.

„Kereken elutasítom ezt a nézetet"–  mondta az amerikai védelmi miniszter, s hozzátette, hogy a térségbeli szerepvállalás fokozása teljesen mértékben összeegyeztethető Kína fejlődésével és erősödésével, s ebből csak haszna fog származni mindkét országnak.

Washingtoni illetékesek többször hangsúlyozták: Kínának komoly gazdasági előnyei származnak majd abból, hogy a megnövelt amerikai jelenlét révén biztonságosabbá válnak a csendes-óceáni kereskedelmi útvonalak.

Az új amerikai katonai stratégia értelmében 2020-ig az amerikai cirkálók, rombolók, tengeralattjárók és más hadihajók 60 százaléka a csendes-óceáni térségben fog állomásozni. Jelenleg a 285 hadihajót számláló amerikai flotta hadihajói egyenlő arányban vannak jelen az Atlanti- és a Csendes-óceánon.