Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Panetta bírálja Észak-Koreát és Kínát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 25. 7:39

Az amerikai védelmi miniszter október hétfőn kezdett ázsiai körútjának első állomásán aggasztónak nevezte Észak-Korea vakmerőségét és Kína katonai magabiztosságát.

Leon Panetta a Japánban lévő Jokota légitámaszponton adott nyilatkozatában leszögezte: az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett Japán biztonságának szavatolása mellett. Az amerikai hadsereg a jövőben is nagy erőkkel lesz jelen a Csendes-óceán térségében, dacára a katonai költségvetés fenyegető megkurtításának – hangoztatta a Pentagon főnöke.

A kíséretében lévő újságírók előtt a miniszter leszögezte: ázsiai körútjának célja biztosítani tárgyalópartnereit arról, hogy „az Egyesült Államok hatalmi tényező marad a Csendes-óceánon, mi több, fokozni fogja jelenlétét a világnak ebben a térségében".

A Pentagon adatai szerint az Egyesült Államoknak mintegy 85 ezer katonája állomásozik az ázsiai és csendes-óceáni térségben; ezek közül mintegy 50 ezer szolgál Japánban.

A múlt héten Panetta Indonéziában járt, ahol találkozott a tíz államot tömörítő Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) védelmi minisztereivel.

Japánba érkezve a Pentagon főnöke rámutatott: Kína gyors ütemben korszerűsíti fegyveres erőit, ám erre „az átláthatóság aggasztó hiánya" jellemző, ami „a Kelet- és a Dél-kínai-tengeren folytatott, egyre magabiztosabb aktivitással párosul".

Japán és Kína kapcsolatai tavaly megromlottak, miután a két ország hajói között incidens robbant ki egy vitatott hovatartozású szigetcsoport körül a Kelet-kínai-tengeren.

Vendéglátói megnyugtatására Panetta leszögezte: Washington „nem tervez csapatcsökkentést ebben a térségben". Ellenkezőleg: az Irakban és Afganisztánban megkezdett csapatkivonás nyomán „az Egyesült Államok nagyobb figyelmet tud majd fordítani az ázsiai és a csendes-óceáni térségre".

CímkékAfganisztán