Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megnyílt a Pákai Erődpark

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. október 25. 6:31

Hangulatos ünnepség keretében vágta át a Pákai Erődpark géppuskás erődje bejáratánál a nemzetiszínű szalagot Bécs József, a Páka Értékeiért Egyesület elnöke, dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) parancsnoka és Lukács Tibor, Páka polgármestere október 22-én, szombaton.

1595926518
Hatéves szervezőmunka, tudományos kutatás, egy sikeres idegenforgalmi pályázat és a helyreállítás kemény munkája után szabadtéri bemutatóhely várja az 1950-es években épült erődrendszer iránt érdeklődőket Pákán. A falu határában fekvő betonépítményekre először Bécs József hívta fel a figyelmet, majd az általa vezetett egyesület történész tagja, Srágli Lajos folytatott kutatómunkát, melynek eredményét az Erődország című könyvében foglalta össze. A további munkához dr. Vándor Lászlótól, a Zala Megyei Múzeumok igazgatójától és dr. Holló József nyugállományú nyugállományú altábornagytól, a HM HIM akkori főigazgatójától kértek segítséget.

A közös munka eredményeként került sor 2007 őszén a magyar Maginot-konferenciára és a községben látható tablókiállításra. A Vizek hátán, dombok ölén, bunkerek mélyén címet viselő pályázaton elnyert támogatás ezután lehetővé tette a Pákai Erődpark, szabadtéri bemutatóhely kiépítését.

Az avatást kulturális műsor, az erődpark létesítményeinek szakszerű ismertetése és a Matasz Katonai Hagyományőrző Tagozatának bemutatója tette emlékezetessé. Jásdi Balázs vezetésével korabeli egyenruhákba öltözött és az ’50-es évek fegyvereit viselő
katonai hagyományőrzők jelenítették meg az 1950-es évek néphadseregét, azokat a katonákat, akik számára az erődök épültek. 

A katonák a HM Hadtörténeti Múzeum haditechnikai gyűjteményének egy eredeti,
ZISZ–-3-as típusú, 76 milliméteres páncéltörő lövegéből három lövést adtak le a frissen avatott erődpark tiszteletére.

1595926519
 
1595926519