Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Panetta: jemeni, szomáliai és észak-afrikai csoportok a célkeresztben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 14. 11:35

Az amerikai védelmi miniszter szerint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet elleni amerikai műveletek most a Jemenben, Szomáliában és az Észak-Afrikában működő csoportokra összpontosulnak.

Leon Panetta, aki december 13-án, kedden érkezett az Afrika szarván lévő Dzsibutiba, kijelentette: a terrorhálózathoz tartozó szervezetek elleni erőfeszítések sikere az olyan államoknak az Egyesült Államokkal való partneri viszonyától függ, mint Dzsibuti, ahol az egyetlen amerikai támaszpont működik Fekete-Afrikában, több mint 3000 katona állomásozik itt.

Röviddel indulása előtt Panetta újságírók előtt üdvözölte az Egyesült Államokat és Dzsibutit a kalózkodás és a terrorizmus elleni háború kezdete – 2001 – óta összekötő partnerséget.

Az egykori francia gyarmat stratégiailag fontos helyen található: a Vörös-tenger és az Ádeni-öböl bejáratánál, az afrikai kontinens és az Arab-félsziget között.

Az iraki hadműveletek befejezése után és az afganisztáni csapatkivonás kezdetekor az amerikai hadsereg növekvő figyelmet szentel Afrikának, különösen a kontinens északi részének, ahol különböző lázadócsoportok találtak menedéket. Szomáliai és jemeni székhelyű fegyveresek állnak számos véres terrortámadás mögött.

Dzsibutiból indítanak Predator típusú pilóta nélküli repülőgépeket az al-Kaida fegyveresei ellen a Globalsecurity.org szakosított holnap szerint.

Az Egyesült Államok erről a műveletről nem tájékoztatott.

Jemen, ahol az al-Kaida arab-félszigeti szervezete (AQPA) működik, a Dzsibuti-szoros túlpartján fekszik, míg Szomáliában az al-Shebaab milícia harcol a nemzetközi közösség támogatását élvező átmeneti kormány ellen.

„Célunk követni őket, bárhova is menjenek, és bebiztosítani, hogy ne dolgozhassanak ki az országunk területét érintő támadásokat" – mondta Leon Panetta.

A politikus szólt arról is, hogy mostani körútján felkeresi Líbiát. Ő lesz az első amerikai védelmi miniszter, aki ellátogat az észak-afrikai államba, ahol 8 hónapig polgárháború dúlt. Amerikai katonákkal találkozva Panetta közölte, hogy az elkövetkező napokban Irakba utazik, ahol egy ünnepség keretében vetnek véget az amerikai katonák 9 éves küldetésének.