Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Panetta: maradhatnak Irakban amerikai katonák

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 20. 17:45

Az amerikai védelmi miniszter szerint az iraki fél beleegyezett abba, hogy maradjanak amerikai katonák az ország területén a kivonulásukra kikötött idén év végi határidő letelte után is. Bagdadban a beleegyezés hírét cáfolták. „Végül igent mondtak” – jelentette ki Leon Panetta a Stars and Stripes és a Military Times című katonai lapoknak adott augusztus 19. pénteki interjújában. A katonai jelenlét fenntartásának részleteiről még folynak tárgyalások, és ezalatt a csapatkivonásra vonatkozó kötelességüket betartják – tette hozzá a miniszter.

Az Irakkal 2008-ban kötött megállapodás értelmében a még ott tartózkodó 47 ezer amerikai katonának 2011. december 31-ig távozniuk kell, miután nyolc éven át megszállták az országot. Augusztus 3-án az iraki vezetők beleegyeztek, hogy tárgyaljanak egy korlátozott nagyságú kiképző kontingens maradásáról 2011 után is, de ez a döntésük népszerűtlennek bizonyult Irakban.

Az amerikai fél az elmúlt hónapokban nyomást gyakorolt Bagdadra, hogy engedélyezze a kontingens maradását. Katonai illetékesek mindkét részről azt hangoztatták, hogy Iraknak nincs elég légvédelmi, hírszerzési és katonai repülési kapacitása. Az amerikai sajtó az előzetes latolgatásaiban tízezer főre tette a maradó katonák számát.

Bagdadban a bejelentés hallatán Núri al-Máliki miniszterelnök egyik tanácsadója kijelentette: “nem kötöttek semmiféle végleges megállapodást katonai kiképzők maradásáról Washingtonnal… a tárgyalások még folynak, és nem zárták le őket végleges módon".