Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pápai csúcsforgalom

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Rácz Tünde |  2021. október 20. 7:20

Repüléstörténelmet írt az Európai Védelmi Ügynökség által immáron hetedik alkalommal megrendezett Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés. A terület Európában legmagasabb fokú szakmai kiképzését jelentő rendezvény repülő fázisát először rendezték meg Magyarországon, az MH Pápa Bázisrepülőtéren. A program sajtónapját október 19-én, kedden tartották.

RT1_4219

A pápai repülőtéren a magyar mellett cseh, osztrák, portugál és svéd helikopterekkel, illetve a cseh légierő három L-159 ALCA típusú kiképző és könnyű támadógépével hajtanak végre kiképzéseket három héten keresztül. Nem csupán a különböző nemzetek hajózói és légijárművei hajtanak végre különféle feladatokat, de most képezik a kiképzőket is. Mint a sajtónapra meghívottak tájékoztatása során elhangzott: ez utóbbi kulcselem az európai harcászati kiképző közösség kiépítésében. A Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (HTIC) alapvető célja, hogy olyan, az Európában elérhető legmagasabb képzettséggel is rendelkező, gyakorlott harcászati oktatókat biztosítson a programban részt vevő nemzetek számára, akik akár hazai, akár többnemzeti környezetben lesznek képesek a megszerzett ismeretek átadására, ezzel bővítve a közös helikopteres műveletekben résztvevő hajózók képességeit. Ehhez azonban nem elegendőek a légijárművek.

Mint elhangzott, a Magyar Honvédség számos képességet „hozott be” az idei kiképzésbe. Ilyen volt például a civil környezetben és forgalomban a katonai rendészek bevonásával végrehajtott, helikopterekkel fedezett konvojműveletek, valamint az előretolt repülésirányító csoport szakembereinek munkája, de említhető a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisról induló és a lassú sebességük, alacsony repülési magasságuk és mozgékonyságuk miatt kifejezetten nehéz célpontokat jelentő helikoptereket stimulálva megtámadó JAS-39EBS HU Gripenek is

RT1_4310

Magyarország 2012-ben csatlakozott az ügynökség Helikopter Gyakorlatok Programjához, majd a kedvező tapasztalatok hatására 2020 óta a hajózók legmagasabb szintű harcászati kiképzését és kvalifikálását megvalósító Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzésben is részt vesz. A most zajló repülőkiképzésnek jövőre és 2023-ban is Pápa ad majd otthont, ezután pedig a jövőben felállítandó Többnemzeti Helikopter Kiképző Központban vállalt kötelezettségünknek megfelelően 2024 és 2026 között is hazánkban zajlik majd a program légi kiképzése.

Szili Zoltán alezredes, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Kiképzési Csoportfőnökség Szakkiképzési és Kiképzésellenőrzési Főnökség kiemelt főtisztje elmondta: nem csupán a repülőfázis zajlik először hazánkban, de első alkalommal küldhetett Magyarország is harcászati oktató-jelölteket erre a kurzusra. Nagyon hasznos a magyar pilóták számára az, hogy Magyarország is részt vehet ebben a nemzetközi, de kifejezetten az európai igényekre koncentráló kiképzési programban - tette hozzá Szili Zoltán alezredes, hiszen fontos és értékes az a szakmai tudás, az a szakmai információs csomag, amiben részesedünk a képzés során. A három éves programban részt vevő és az azt sikeresen teljesítő magyar harcászati oktatójelöltek nem csak nemzeti kereteken belül, hanem nemzetközi porondon is képesek lesznek magas szakmai színvonalon irányítani és segíteni a hajózók felkészítését.