Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A határvédelmi feladatok ellátása során is kiemelt fontosságú az egészségügyi szabályok betartása

Szöveg: MH Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék | Fotó: MH AIAK |  2021. október 20. 8:34

Az MH Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék (MH AIAK) parancsnokságában és a törzsében orvos, közegészségügyi-járványügyi szakember és egészségügyi összekötő is szolgál, akik napi szinten felelnek a katonák egészségügyi állapotának megőrzéséért, valamint a koronavírus-járvány okozta fertőzések elkerüléséért, illetve egy esetleges járvány kitörésének megakadályozásáért.

AIAK_kapott (2)

Ennek érdekében - a COVID-19 okozta járványügyi intézkedéseknek megfelelően - az egészségügyi szakemberek folyamatos ellenőrzést tartanak a teljes műveleti területen.

Az egészségügyi összekötő ellenőrzi az egészségügyi szakanyagokat, a sebesültszállító gépjármű szabályszerű igénybevételéhez szükséges okmányok meglétét és érvényességét, a híradó-informatikai eszközök rendeltetésszerű használatát, a gyógyszerek lejárati idejére és tárolására vonatkozó szabályok betartását, valamint a veszélyes hulladékok megfelelő tárolását.

A közegészségügyi és járványügyi kockázatok csökkentése érdekében a Közös Akarat feladatban résztvevő teljes személyi állomány számára már a szolgálatba lépés előtt beillesztő foglalkozás tartottak a fertőzések megelőzésére (védőeszközök használata, távolságtartás, felhívás a személyi higiénia fontosságára), valamint a járványügyi rendszabályokról készült tájékoztató filmek is levetítették részükre. A feladatellátásba minden esetben csak védett, oltott, SARS-CoV-2 fertőzésen 90 napon belül igazoltan átesett, vagy COVID-19 negatív teszteredménnyel rendelkező személyek teljesíthetnek határvédelmi feladatokat.

AIAK_kapott (3)

A kockázatok csökkentése érdekében a katonáknak fokozottan figyelniük kell a higiéniás rendszabályok betartására, az objektumokba történő belépések, étkezések, gépjárművekbe történő beszállás előtt, mosdó használat előtt és után, valamint a közös tárgyak használata esetén a rendszeres kézfertőtlenítésre. Minden esetben meg kell tartaniuk az előírt védőtávolságot a feladatvégrehajtás közben és pihenőidőben egyaránt. Az egyéni szabadtéri sportolás megadott keretek között megengedett, a kondicionáló termek a szabályok figyelembevételével, folyamatos fertőtlenítés, szellőztetés és létszámkorlátozás mellett használhatók. A pihenőidőben engedélyezett sporttevékenységek során fokozattan figyelni kell a járványügyi intézkedésekben rögzített kötelezően betartandó előírásokra, ezért a csapatsportok nem engedélyezettek.

A járványügyi intézkedésekben foglaltak maradéktalan végrehajtása elengedhetetlen a személyi állomány számára a COVID-19 okozta járvánnyal járó megbetegedések megelőzése, a műveleti képesség fenntartása és a határvédelmi feladatok sikeres ellátása érdekében.

AIAK_kapott (1)