Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Parancsnokcsere

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. május 12. 8:03

David McKiernant alig egy éve nevezte ki George W. Bush. Az új stratégiához új ember kell, aki valószínűleg Stanley McChrystal altábornagy lesz.

Az amerikai védelmi minisztérium leváltja David McKiernan tábornokot, az Afganisztánban állomásozó amerikai és NATO-csapatok főparancsnokát – jelentette a CNN hírtelevízió.

McKiernant kevesebb mint egy éve nevezte ki a posztra az előző amerikai elnök, George W. Bush.

A CNN értesülése szerint a főparancsnoki tiszt várományosa Stanley McChrystal altábornagy, aki jelenleg a vezérkari főnökök egyesített bizottságának igazgatója (ez a bizottság elnöke alatti adminisztratív poszt), korábban az Észak-Karolina állambeli Fort Braggben irányította a különleges erőket. 21 ezer katonát küldenek

A Pentagon egy névtelenséget kérő tisztviselője úgy tájékoztatott: Robert Gates védelmi miniszter új parancsnokra akarja bízni a Barack Obama elnök által jóváhagyott új Afganisztán-stratégia végrehajtását.

McKiernan tábornok az utóbbi hónapokban többször jelezte, hogy a hét éve tartó afganisztáni műveletek sikeréhez csapaterősítésre van szükség. Obama bejelentette, hogy több mint 21 ezer új katonát küld a közép-ázsiai országba a tálib fegyveresekkel szembeni erőteljesebb fellépéshez.

Az Obama által meghirdetett új stratégia a csapaterősítés mellett hosszú távon a nem katonai megoldásokra helyezi a hangsúlyt.