Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Parancsnoki mérleg

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2021. június 29. 15:00

Kiss Róbert ezredes, az MH Béketámogató Kiképző Központ parancsnoka tartott tájékoztatót Jász-Nagykun Szolnok megye és Szolnok Megyei Jogú Város vezetői részére június 29-én, kedden.

_SNJ9793

Július elsején lesz egy éve, hogy Kiss Róbert ezredes vezeti a szolnoki központot. A közelgő évforduló alkalmából egy általános tájékoztatón számolt be az elmúlt esztendőben elvégzett feladatokról a meghívott vendégek részére. A parancsnoki előadáson jelen volt Bozó Tibor vezérőrnagy, az MH Transzformációs Parancsnokság parancsnoka, dr. Berkó Attila, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja és Szalay Ferenc, Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere.

_SNJ9802

Tájékoztatójában a központparancsnok a szervezet történetét felelevenítve elmondta: 2020. augusztus elseje óta az MH Transzformációs Parancsnokság alárendeltségébe tartozik. A központ feladatainak felsorolásakor kiemelte az IMOC, azaz a Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamokat, amelyekre rendszeresen számos országból érkeznek külföldi hallgatók. Örömének adott hangot, hogy várhatóan szeptemberben, a vírushelyzet kedvező alakulásának köszönhetően újra elindulhat a képzés. Emellett említést tett a Békeműveleti Együttműködési Tanfolyamról, a különböző nyelvi képzésekről és arról a tapasztalat-feldolgozásról, amelyet a központ emberei a missziós tapasztalatok alapján végeznek, a feldolgozott információkat beépítve a kiképzésekbe.

Az MH Béketámogató Kiképző Központ feladatain túl Kiss Róbert ezredes bemutatta a szolnoki szervezet infrastruktúráját, annak jelenét és a tervezett felújításokat, képességbővítéseket. Utóbbi kapcsán Szalay Ferenc polgármester felajánlást tett egy kosárlabdapálya teljeskörű megépítésére, valamint - az országos fásítási programhoz kapcsolódva - a központ esztétikai fejlesztését is elősegítené több fa telepítésével. Mint fogalmazott, a cél az, hogy az alakulat bekapcsolódjon a városi életbe, hiszen a magyar katonák Szolnokon már eddig is a rendet és a biztonságot jelentették, amit a városvezetése nagyra tart és amiért hálás.

_SNJ9827

Bozó Tibor vezérőrnagy, amellett, hogy köszönetet mondott a felajánlásokért, hangsúlyozta a civil és katonai együttműködések és kapcsolatok fontosságát, hiszen a katonák is a magyar társadalom részét képezik, egyúttal azért szolgálnak, hogy a magyarok biztonságban érezhessék magukat.

Dr. Berkó Attila kormánymegbízott szerint hazánk rendezettségéhez nagyban hozzájárul a Magyar Honvédség, kiemelte, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megye szereti a katonákat.