Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Parancsnokváltás a közös zászlóalj élén

Szöveg: Búz Csaba százados | Fotó: a szerző felvételei |  2024. február 24. 12:42

Parancsnokváltási ünnepségét tartott a Magyar-Román Közös Békefenntartó Zászlóalj Aradon. Egy éven át Szent-Imrey Dávid őrnagy irányítja a zászlóaljat.

DSC03175BCs

A közös zászlóalj katonái minden évben részt vesznek egy gyakorlaton, amelynek helyszínét a két ország felváltva biztosítja. A zászlóalj vezetése és irányítása a NATO elvei szerint történik és a nemzetek a vezető beosztásokat éves váltással látják el. A zászlóalj irányítását jelképező és egyben a zászlóalj történetét magába foglaló könyvet Gheorghe-Cristian Tecu alezredes adta át Szent-Imrey Dávid őrnagynak.

A könyv átadását követően Hodoniczki Mátyás alezredes, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár megbízott törzsfőnöke beszédében elmondta, hogy a magyar-román közös zászlóalj megalapítása óta eltelt huszonhat év alatt számos jelentős, mindkét nemzetet érintő regionális és világpolitikai esemény történt, ám az együttműködés a mai napig töretlen és sikeres. „Az évente megrendezett 'Wise Foresight' harcászati gyakorlatok elnevezése nem is lehetne aktuálisabb, mint manapság. A szomszédokkal való jó viszony és katonai együttműködés az előrelátás egyik kulcseleme és régiónk stabilitásának legfőbb záloga” – hangsúlyozta a törzsfőnök.

DSC03121BCs

A 81. „General Grigore Bălan" Gépesített Dandár parancsnoka, Cristinel-Dumitru Colibaba ezredes beszédében kiemelte, hogy a jó együttműködésnek és a közös feladatellátásnak köszönhetően a zászlóalj elérte a kitűzött célokat és a közös alegység képes a meghatározott feladatok legmagasabb szintű ellátására. „Minden közösen végrehajtott tevékenység értéket adott a munkánkhoz és lehetőséget biztosított számunkra, hogy erős baráti kötelékeket alakítsunk ki, amelyek ugyanolyan fontosak, mint a közös kiképzések” – mondta Colibaba ezredes.

A közös zászlóalj magyar modulját a hódmezővásárhelyi MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár, 2. Gránátos Zászlóalja, a román modult az aradi 191. „Colonel Radu Golescu” Lövészzászlóalj biztosítja.