Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Növendék, tartalékos katona és pilóta

Szöveg: honvedelem.hu / M. Révész Renáta százados | Fotó: archív felvételek |  2024. február 24. 10:55

Tarcsa Nándor, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium hódmezővásárhelyi intézményének 12. osztályos növendéke már hatévesen kijelentette, hogy katona akar lenni, és azóta is minden nap tesz azért, hogy álma valóra váljon. Most, 19 évesen, végzős növendékként már tartalékos szakaszvezető is, valamint egymotoros repülőre megszerezte a pilótaengedélyét. A növendék idén jelentkezett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karára.

IMG_6982 másolata

Aki ismeri Nándort – legyen az növendék, katonai kiképző vagy tanár – tudja, hogy őt komolyan kell venni. Mindig elsőként jelentkezik a kihívásokra, sportversenyekre, és szabadidejében is csak az a cél lebeg a szeme előtt, hogy egy nap hivatásos katonatiszt legyen. Méghozzá pilóta! Igaz, utóbbi célt részben el is érte, ugyanis egymotoros gépre már szerzett szakszolgálati igazolványt és 56 repült órát tudhat maga mögött, emellett többször is repült már Jak-52-es típuson.

Nándort gyerekkorától kezdve belső késztetés hajtja a katonai pálya felé. Maga sem tudja, honnan jött az ötlet, hiszen a családjában senki sem szolgált a Magyar Honvédségben, sem más egyenruhás szervezetnél. Nem tudta, milyen ez a világ, de mégis biztosan hitt benne, hogy ide szeretne tartozni. Szerencsére igazi katonavárosban, Hódmezővásárhelyen élt és járt iskolába, ahol a tanítónénijének a férje hivatásos katonaként szolgált és hasznos tanácsokkal látták el. Nándor pedig az összeset megfogadta annak érdekében, hogy egyszer ő is magára ölthesse a hőn áhított egyenruhát. Érdekesség, hogy amikor a honvéd középiskola 2022-ben megnyitotta kapuit, Tarcsa Nándor már felsőbb éves gimnazista volt, ezért nem 9. osztályosként, hanem vendégnövendékként csatlakozhatott az intézményhez – igazgatói engedéllyel. Így egyben „mentorává” is vált a fiatalabb társainak, akiknek igyekszik jó példát mutatni.

„Nagyon sokat kell tanulni; a repüléshez leginkább fizikát. Ezt sosem vettem félvállról, tudtam, hogy ez az egyik legfontosabb tantárgy. És természetesen a nyelvtanulás is elengedhetetlen” – válaszolta Nándor arra a kérdésre, hogy mit tanácsolna annak, aki pilóta szeretne lenni. Hozzátette, hogy ő maga minden iskolai kihíváson, sportversenyen igyekszik részt venni, hiszen a fizikai erőnlét is nagyon fontos egy katonának.

Miután a múlt nyáron Tarcsa Nándor betöltötte 18. életévét, jelentkezett önkéntes műveleti tartalékosnak és jelenleg az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságnál lát el szolgálatot, szakaszvezetőként. Bár pilótaként civil foglalkozást is választhatna, ő csakis a Magyar Honvédség kötelékében tudja elképzelni a jövőjét. Leginkább a majd idén érkező L-39 NG Albatrosz típus oktatópilótájaként, hogy ő is átadhassa a tudását azoknak, akik katonák szeretnének lenni.