Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rejtőző rögtönzött robbanószerkezetek

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Tischler Zoltán |  2024. február 24. 9:12

Izgalmas zárógyakorlattól volt hangos Csobánka lőtere február 23-án. A „Rögtönzött robbanószerkezetek elleni védelem” szakmai alaptanfolyam hallgatói, valamint az erre épülő Counter-IED „Képezd a kiképzőt” szakmai szinten tartó és továbbképző tanfolyam résztvevői vizsgáztak az MH Altiszti Akadémia Nemzetközi Kiképző Alosztály felügyelete alatt.

A hadviselésben a kiképzés legfontosabb részét képezik azok a terepgyakorlatok, ahol az elméleti tudás készséggé válik. Ez biztosítja, hogy éles helyzetben is helytálljanak a honvédek, egy olyan bevetés során, ahol a legváratlanabb támadásokra és megtévesztésekre, rejtett fegyverekre lehet számítani. A mai hadviselésnek szerves része a rögtönzött robbanószerkezetek jelenléte.

Már nem csak terroristák vetik be ezeket, hanem a háborúkban aktívan jelenlévő szimpatizánsok is. Sokszor az elfoglalt településeken is rejtett robbanószerkezetek maradnak hátra. Ezért is kiemelt jelentőségű a rögtönzött robbanószerkezetek elleni védekezést (Counter-Improvised Explosive Device – C-IED) biztosító képzés, amelyre mindig többszörös a túljelentkezés. Nélkülözhetetlen a katonák felkészítése a rögtönzött robbanószerkezetek ismeretére, észrevételére, hatástalanítására vagy elkerülésére. A C-IED képzést az MH Altiszti Akadémia (MH AA) Nemzetközi Kiképző Alosztálya végzi, ahol a tanfolyamok egymásra épülnek.

_I1A0339 copy

„A zárógyakorlat során az alapképzésben résztvevő hallgatók egy egyszerű harcparancsot kapnak a kiképzés alatt álló kiképzőktől. A mai napon egy meghatározott helyen kell járőrözniük, egy ideiglenes ellenőrző pontot kell működtetniük és reagálniuk minden váratlan szituációra” – magyarázza Kondor Ádám zászlós, az MH AA Nemzetközi Kiképző Alosztály kiképző zászlósa.

Az első elem egy veszélyes pont megközelítése a konvojjal. A péntek délelőtti esős időjárás autentikussá teszi a feladatot, a honvédek elázva, lélegzetvisszafojtva fésülik át tekintetükkel a terepet, és sikerül is megtalálniuk egy rögtönzött robbanószerkezetet. A feladat után megbeszélik tapasztalataikat a kiképzőkkel, hiszen az eset megvitatása segít az átéltek integrálásában.

„A robbanószerkezetek ismerete mellett fontos, hogy a honvédek képesek legyenek a támadásokat taktikai szempontból is megérteni. Számos alapelvet sajátítanak el, melyek az erők megóvása alapelvet szolgálja azért, hogy nagyobb biztonsággal tudjanak áthaladni egy fenyegetett területen” – mondja Kondor Ádám. „Az elhelyezett bombáknak vannak fizikai jelei, például a megbolygatott föld, idegen növények jelenléte, a talaj nedvességtartalmának különbsége. Veszélyes pontnak számít a kereszteződés, ahol állunk, hiszen ez egy jól belátható völgy, három keresztúttal és nyomvályúval, ami lelassítja a konvoj haladását. Itt nehezen tudnak manőverezni, könnyű támadást vezetni ellenük. Fel kell ismerniük, hogy hol sebezhetőek, hol kell fokozott figyelemmel előrehaladniuk” – avat be a részletekbe a szakértő zászlós.

_I1A0471 copy

Amint a harckocsik tovább haladnak, egy újabb ponton fegyveres támadás éri a konvojt. Belépő „terroristák” próbálnak csapást mérni a honvédekre, gyorsan kell reagálni és válaszolni a lövésekre.

Az utolsó feladat egy ideiglenes ellenőrző áteresztő pont működtetése. Itt a bejátszásokban az altiszti akadémia katonái vesznek részt. Megtudjuk: a kiképzők úgy alkotják meg a terepgyakorlatot, hogy mindent viszontlássanak, amit elméletben vagy a drillezések során megtanítottak. Fontos látniuk, a tanfolyam résztvevői miképp menedzselnek egy incidenst, működik-e a kommunikáció, mit tesznek, ha kiesik a parancsnok. Két ember zavarja meg az ellenőrző pontot, hátulról pedig egy öngyilkos merénylő autó robban fel, de a katonák előírásszerűen, először erőkiterjesztéssel próbálják megállítani a támadókat, majd kiiktatják őket.

Az ellenőrző ponti incidens után újabb megbeszélés következik. A kiképzők visszajelzései alapján a hallgatók jól reagáltak a jelenetekre. Még olyan elemeket is figyelemmel követtek, amik nem voltak részei a gyakorlatnak, a valóságban azonban igazi veszélyt jelenthetnek, például a földön heverő szemét vagy a tétova újságíró a tájban. A hibák elemzésére is sor kerül, a kommunikációban aprónak tűnő, de jelentős félreértések végzetesek lehetnek. A döntések igazi jelentőséggel bírnak: nincs mindig idő parancsra várni, egy adott döntés után gyorsan kell cselekedni. Nagy tempóval, higgadtan.

_I1A0419 copy

A zárógyakorlat után a résztvevők végre kifújhatják magukat, egy szimulált bevetés is megemeli az adrenalinszintet. Asztalos István Márk főtörzsőrmester, az MH Altiszti Akadémia Nemzetközi Kiképző Alosztályának katonája mesél tapasztalatairól.

„Volt olyan elem, amire józan ésszel is lehetett számítani, de akadtak azért meglepetések, amire nem tud felkészülni az ember. Például, én nem számítottam két belövésre. A második volt a legnehezebb szituáció a gyakorlat során, nagyon gyorsan kellett mérlegelni és a parancsnoknak döntést hozni” – idézi fel a gyakorlat fontos pillanatait.

Az alaptanfolyamon húsz hallgató vett részt, az ország legkülönbözőbb alakulataitól érkezve. Különleges műveletisek, lövészek, műszaki honvédek egyaránt találhatóak a csoportban. A „Képezd a kiképzőt” frissítő kurzuson négy fő vett részt, akik szintén változatos háttérrel rendelkeznek. A folyamatosan induló Counter-IED tanfolyamok közül a következőt márciusban tartják.