Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Parancsnokváltás a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság élén

Fotó: Pasztercsák László százados |  2021. szeptember 24. 20:04

Philippe Lavigne vezérezredes személyében új parancsnokot neveztek ki a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság (Supreme Allied Command Transformation - SACT) élére. A parancsnokváltási ünnepséget az amerikai Norfolkban tartották.

romulusz_amerika (3)

A leköszönő parancsnok, André Lanata vezérezredes köszöntője nyitotta meg a norfolki átadás-átvételi ceremóniát. Az eseményen Magyarországot dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnoka és a magyar kontingens tagjai: Drót László ezredes, az MH Nemzeti Összekötő Képviselet vezetője, Wohlram Gyula ezredes és Bodán Tibor főtörzszászlós, a parancsnokság rangidős vezető altisztje képviselte.

romulusz_amerika (1)

A Magyar Honvédség parancsnoka a szervezetnél szolgáló magyar katonáknak tartott állománygyűlésen köszönetet mondott a külszolgálatot teljesítő magyar egyenruhásoknak. Mint fogalmazott: fontos szerepet töltenek be a szervezetnél a döntések előkészítésében, függetlenül attól, hogy a NATO parancsnoki struktúra részeként, vagy egy adott képviseleten dolgoznak.

Ruszin altábornagy kiemelte, hogy a Magyar Honvédség nemzetközi szerepvállalásai sikeresek, azonban a migrációs nyomás vagy terrorfenyegetések megkívánják, hogy a külszolgálatban részvevők szoros együttműködéssel támogassák a Magyar Honvédség Haderőtervezési Csoportfőnökség Transzformációs Főnökségének munkáját. Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy kiemelte, hogy jelenleg is több, a transzformációhoz köthető közös programja van a Magyar Honvédségnek és NATO-nak, amely csak szoros együttműködéssel, közös munkával lehet sikeres.

romulusz_amerika (30)

A NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság egyre bővülő feladatihoz Magyarország 2021 júliusától további egy fővel járul hozzá. Így már tizenhárom beosztásban teljesítenek szolgálatot magyar katonák a nemzetközi szervezetnél.

romulusz_amerika (28)

A hét utolsó napján az altábornagy hivatalos látogatást tett Washingtonban, ahol hazánk katonai attaséjával találkozott, majd az Arlingtoni Nemzeti Temetőben helyezett el koszorút az ismeretlen katona sírjánál, a magyar-amerikai közös katonai műveletek során elesett bajtársak emlékére.