Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Párizs légtérzárlaton gondolkodik, de megvalósításához a NATO kell

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 1. 6:39

A francia kormány azon gondolkodik, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető hatalma gyengítésének egyik eszközeként repülési tilalmat kellene bevezetni az észak-afrikai ország légterében, de ezt csak az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata alapján és a NATO bevonásával lehetne megvalósítani – közölte hétfőn Francois Fillon miniszterelnök egy rádiónyilatkozatában.

„Európában ma senkinek nincsenek eszközei arra, hogy egyedül megvalósítson egy ilyen műveletet. Ezért szerintem el kellene gondolkodni azon, hogy bevonjuk ebbe a NATO-t. Tanulmányozunk minden lehetséges megoldást annak érdekében, hogy Kadhafi ezredes megértse: mennie kell" – mondta Fillon, de hozzátette, hogy egy ilyen döntés „csak az ENSZ BT határozata alapján, és nagyhatalmakkal közös művelet keretében elképzelhető".

Robert Gates amerikai védelmi miniszter szerdán kijelentette, hogy Franciaországnak és Olaszországnak „potenciálisan több eszköze van a gyors beavatkozásra", ha egy légtérzárlat megteremtéséről van szó, amely megakadályozná Kadhafi légi erejét abban, hogy bombázza a felkelők kezén lévő városokat.

A kormányfő egyúttal bejelentette, hogy Franciaország két repülőgépet küld hétfőn a kelet-líbiai Bengáziba, a líbiai felkelés központjába – orvosokkal, ápolókkal, gyógyszerekkel és egészségügyi felszerelésekkel –, és ez volna a kezdete egy hosszú humanitárius segélyszállításnak, amellyel „támogatnák a felszabadult területek lakosságát".

Kadhafi több város felett elveszítette fennhatóságát. Közöttük van Bengázi, ahol a felkelők forradalmi bizottságot alakítottak.

Nicolas Sarkozy francia államfő vasárnap este bejelentette, hogy átalakította kormányát. Lépését azzal indokolta, hogy Párizs támogatja az arab forradalmakat. Az elmúlt hetekben ugyanis nem volt egyértelmű Franciaország álláspontja a felkelésekkel kapcsolatban. Az ünnepélyes bejelentés közvetlen, vasárnap délutáni előzménye, hogy Michele Alliot-Marie külügyminiszter a bukott tunéziai rezsimmel fenntartott kapcsolata miatt benyújtotta lemondását. Helyére Sarkozy Alain Juppé védelmi minisztert nevezte ki. Juppé volt már külügyminiszter és kormányfő is.

Sarkozy óva intett mindenkit attól, hogy a kormányátalakítást „az ellenőrizetlenné vált európai bevándorlással" magyarázza.

Nem szabad az arab forradalmakra csak mint bevándorlási ügyre tekintenünk – mondta hétfői interjújában Fillon. A legfőbb kérdés az, hogyan segítsük ezeket a forradalmakat. De nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy sokan akarnak majd bevándorolni Európába. Ennek elkerülésére a legjobb eszköz segíteni Tunéziát, Egyiptomot és a líbiai helyzet gyors stabilizálódását – szögezte le Fillon.

Alliot-Marie lemondásával kapcsolatban a miniszterelnök a rádióban azt mondta: az ügy körüli politikai vihar veszélyeztette Franciaország külföldi megítélését, és gyengítette a hangját a nemzetközi ügyekben. Mint mondta, sem ő, sem Sarkozy nem tudta lecsendesíteni a vihart, amelynek oka az volt, hogy Alliot-Marie decemberben Tunéziában töltötte a szabadságát, miközben az észak-afrikai országban már zavargások volt. De a külügyminiszter lemondásának nem erkölcsi, hanem politikai okai vannak – hangsúlyozta.