Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Oh szabadság, hadd nézzünk szemedbe!”

Szöveg: Dr. Varga József |  2011. március 16. 13:46

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójáról való megemlékezés Szentendre helyőrség és a két katonai szervezet – az MH Központi kiképző bázis (MH KKB) és a MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola (MH KPTSZI) – számára nemcsak az ünnepi állománygyűlés méltó megszervezését, hanem a városi rendezvényen való közreműködést is jelentette. Az évfordulós emlékezés keretét a Magyar Hadi Főtanoda egykori vezetője, Petzelt József alezredes életútjának felidézése és a szentendrei köztemetőben található sírjának megkoszorúzása adta.

1595915715
Március 11-én az MH KKB művelődési központ színháztermében megrendezett ünnepségen részt vett a két alakulat állománya, valamint a helyőrségi Kossuth nyugdíjas klub küldöttsége is. Az elismerések átadása után Mikusi Zsolt ezredes, az MH KKB parancsnoka ünnepi köszöntőjében Petzelt Józsefnek, a magyar tisztképzés megteremtésében betöltött szerepéről, valamint a szabadság ’48-as eszméjének máig ható érvényességről beszélt.

„Nekünk, ünneplő 21. századi magyaroknak, akik szinte már a génjeinkben hordozzuk az eseménytörténetet, március 15-e mindig új és új kérdéseket tesz fel arról, hogy megfelelünk-e forradalmár elődeink szellemiségének, tudjuk-e ugyanolyan hittel és elkötelezettséggel képviselni, ha kell védeni, a szabadság ügyét? Ezért ez az ünnep soha nem veszti hatályát"  – hangsúlyozta a parancsnok.

1595915715
Az ünnepi állománygyűlés második részében a helyőrség zenekar „helyi ősbemutatóként" eljátszotta a laktanya indulóként választott Görgey-indulót, majd Szabó Anna és Bálint Ákos táncművészek a forradalom és szabadságharc folyamatát felidéző táncszvitet adtak elő.

A március 15-i városi ünnepségek Petzelt József sírjának megkoszorúzásával kezdődtek. A város vezetése – dr. Dietz Ferenc polgármesterrel az élen – érdeklődéssel hallgatta Mikusi ezredes ünnepi beszédét, majd a résztvevők elhelyezték az emlékezés virágait a síremléknél. A helyőrség koszorúját Mikusi Zsolt ezredes, Korcsog László alezredes, az MH KPTSZI igazgató-helyettese és Kis Gyula őrnagy, az MH Ludovika Zászlóalj küldöttségnek vezetője helyezte el a sírnál.

Ezt követően a Pest Megyei Művelődési Központ adott otthont a városi megemlékezésnek, amelyen részt vett Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára is. Az ünnepség megkezdése előtt a helyőrségi zenekar Dalmadi Zoltán karnagy vezetésével nagy sikerű térzenét adott.

 
1595915716
 
1595915716

 
 Fotó: A szerző felvételei