Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A magas sugárzás miatt nem tudják hűteni a reaktort

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 16. 14:16

Katonai helikopterről kísérelték meg hűteni a fukusimai atomerőmű 3-as reaktorát, de a műveletet felfüggesztették a sugárzás magas szintje miatt – jelentette szerdán a Kyodo hírügynökség. A szerencsétlenség helyszínén korábban felfüggesztették a felszíni hűtési munkálatokat is. A védelmi minisztérium egy tisztviselője közölte, hogy a helikopter küldésére szerdán (helyi idő szerint) 16 órakor kaptak parancsot.

Hozzátette, hogy ismerik a módját az erdőtüzek eloltásának, de atomerőmű oltásában még nem vettek részt. Ez az első ilyen mentési alkalom, még nem tudni, milyen eredménnyel jár. Mivel rendkívüli helyzetről van szó, a kormány döntött a módszer kipróbálásáról.
A Jomiuri Simbun japán lap azt írta, a reaktor hűtésének ezt a módját azután választották, hogy a sugárzás magas szintje miatt lehetetlenné vált a reaktor elérése a felszínről.
A fukusimai atomerőmű egyik tisztviselője kijelentette: a munkások, akiket korábban visszavontak a létesítménytől, visszatérnek, jelenleg 500 méterre vannak a létesítménytől. A hatóságok szerda reggel a sugárzás szintjének emelkedése miatt határoztak a túlhevült reaktor hűtésének ideiglenes felfüggesztéséről.

Eközben a japán kormány elismerte: azt fontolgatják, hogy az amerikai hadsereg segítségének igénybevételét a sérült atomerőműből kitörölő radioaktív szennyeződés visszaszorítására – írja a voanews.com. Edano Jukio, a kormánykabinet vezetője azt is elmondta, hogy mostanra túl kockázatossá vált helikopterről vizet zúdítani a túlhevült reaktorrészekre.

Edano elismerte, hogy harmadik reaktor burka megrepedhetett, így ebből törhetett fel a legutóbbi radioaktív felhő. Néhány órával korábban a tokiói áramszolgáltató szóvivője közölte: nem zárható ki a négyes reaktor kiszolgált fűtőelemeiben újraindulhat a nukleáris láncreakció.

A cég most azt fontolgatja, hogy helikopterekről bórsavat önt a rudakra, hogy megelőzze a radioaktív anyagok újabb kitörését a légkörbe. A fukusimai erőműben olyan erős a sugárzás, hogy lehetetlen a földről hűteni a romhalmazt, amit fel is adtak.

Címkékhelikopter