Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szilárd lábakon a 2011. évi költségvetés

Szöveg: N.Zs. |  2010. november 19. 14:06

Szilárd lábvetéshez hasonlította a jövő évi költségvetést az országgyűlés általános vitájában dr. Simicskó István, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára csütörtöki felszólalásában: olyan lábvetéshez, amely biztos alapot jelent az ország előtt álló nagy munkához 2011-be.

Az államtitkár rámutatott, hogy az elfogadás előtt álló büdzsé honvédelmi fejezete tiszta, világos és becsületes. Nincs benne trükk, mint az elmúlt években. Ennek alátámasztására több példát is hozott. A tavaly elfogadott, idén életben lévő költségvetésben 6,2 milliárd forintos tétel szerepel a korkedvezményes nyugellátás fedezetéül. Ez ugyan valóban növeli a költségvetést, jól kozmetikáz a NATO felé, de ténylegesen nem nevezhető honvédelmi kiadásnak. Jövőre ez a tétel már kikerül a tárca büdzséjéből és átkerül a nyugdíjfolyósítóhoz. Szintén az idei évben szerepel egy 30 milliárd forintos tétel, amely ma ténylegesen akkor jelenne meg a számlán, ha az idei adóbevételek 102 százalékban teljesülnének.

– Jövőre a honvédelem 22,3 milliárd forinttal többel gazdálkodhat, ami 8,8 százalékos növekedés – mutatott rá a tényre Simicskó István. Hozzátette: a megújulás költségvetése és a politikai vezetés nem engedi, hogy egyetlen katona is rosszabbul járjon. Ezért tehát akinek jövedelme jövőre az egykulcsos személyi jövedelemadó miatt kevesebb lenne, annak illetményét kipótolják.

Széchenyitől és az ókori Catótól idézve arra hívta fel a figyelmet, hogy a honvédségnél a lakosság adója jó kezekbe kerül: nem folyhat el, nem szolgálhat korrupt célokat. Ezzel szemben elkezdődhet a katonák életpálya-modelljének megvalósulása, növekedhet a katonák társadalmi megbecsülése. A jövő évi költségvetés fontos értékek mentén lett kidolgozva, ami jövőre a honvédség egészének megújulását szolgálja – fogalmazott az államtitkár.