Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pataky Iván: A vonakodó szövetséges

2008. augusztus 25. 15:48

A Magyar Néphadsereg közreműködése Csehszlovákia 1968. évi megszállásában A vonakodó szövetséges című kötetben a szerző arra vállalkozik, hogy az 1968-as „prágai tavasz” történetét a korabeli magyar politika, valamint a Csehszlovákia megszállásában közreműködő Magyar Néphadsereg tevékenységének tükrében mutassa be.

Paky Iván könyve első részében azokat a többnyire színfalak zajló erőfeszítéseket láttatja az olvasóval, amelyekkel a magyar politika igyekezett elkerülni a nyílt katonai beavatkozást. A továbbiakban részletesen ismerteti a kijelölt magyar katonai erők felkészítését és részvételét a megszállásban, majd a magyar erők minél gyorsabb hazatérése érdekében tett lépéseket mutatja be.

Pataky Iván munkája nem könnyű olvasmány; igényes hadtörténeti munka, amely adatok, tények sokaságának felsorakoztatásával igyekszik láttatni a negyven évvel ezelőtti eseményeket. A szerző 1996-ban fejezte be a könyv első változatát, felhasználva az összes Magyarországon és külföldön hozzáférhető forrást. Az első kiadás óta eltelt tizenkét évben számos új forrás vált kutathatóvá, újabb információk kerültek felszínre, melyek indokolttá tették a történések még részletesebb ábrázolását, a könyv második, bővített kiadásának megjelentetését.