Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vezérkari főnökök Cipruson

Szöveg: Szabó Béla |  2008. augusztus 25. 12:29

Bővülni fog-e az ENSZ erők jelenléte Cipruson; a Magyar Honvédség növeli-e kontingensének létszámát, az ENSZ milyennek ítéli meg a Cipruson szolgáló szlovák-magyar békefenntartók tevékenységét: egyebek mellett ezek a témák is napirendre kerültek Havril András vezérezredes, a HM Honvéd vezérkar főnökének és dr. Lubomir Bulik vezérezredes, a szlovák hadsereg vezérkari főnökének augusztus 21.-23.-a között Cipruson tett látogatásán.

A két nemzet delegációja – akikhez a helyszínen csatlakozott Lovró Csaba, hazánk nikóziai nagykövete is – a fővárosban található UNFICYP főparancsnokságon megbeszéléseket folytatott Wlodek Cibor ENSZ főtanácsadóval, valamint Gerard Hughes ezredessel, az UNFICYP törzsfőnökével.

A találkozón a főtanácsadó egyebek mellett szólt arról is, hogy az ENSZ a jövőben bővíteni kívánja az UNFICYP kontingens létszámát. Havril András vezérezredes arról tájékoztatta Wlodek Cibort, hogy mivel parlamenti felhatalmazás alapján egyszerre ezer magyar katona szolgálhat külföldön, s a Magyar Honvédség békemisszióban szolgáló erőinek nagy

részét lekötik a balkáni és afganisztáni feladataik, Magyarország nem tervezi az UNFICYP missziójának bővítését. A nikóziai megbeszélésen az UNFICYP politikai, valamint katonai vezetői egyaránt a legnagyobb elismerés hangján szóltak a magyar katonák felkészültségéről, hozzáállásról, szlovák társaikkal való együttműködéséről csakúgy, mint a famagustai 4. szektor parancsnokságán tett látogatás során.

A magyar delegáció ezek után meglátogatta a 91. számú megfigyelőponton szolgálatot teljesítő magyar katonákat, programját pedig az Athienouban található Szent István táborban fejezte be. A vezérkari főnök mindhárom helyszínen állománygyűlésen találkozott a katonákkal, tájékoztatta őket az elmúlt hónapok hazai eseményeiről, kitüntetéseket és elismeréseket adott át, majd kötetlen beszélgetést folytatott velük.

Mint ismeretes, a szlovák és magyar katonák 2001 júniusa óta teljesítenek közös szolgálatot az UNFICYP által ellenőrzött tűzszüneti zóna negyedik szektorában. A nyolcvannégy magyar katona a nikóziai főparancsnokságon, a famagustai szlovák-magyar keleti szektorparancsnokságon, Ahienouban, az ütközőzónán belül található Szent István táborban, valamint a 91. számú megfigyelő ponton teljesítenek szolgálatot. Fő feladatuk az ENSZ fennhatóságának érvényesítése, a török és görög fél közötti közvetlen harcérintkezés megakadályozása, valamint krízishelyzetben a kisebbségek védelme az ütközőzónában, illetve koordinálják az ütközőzónán belüli civil (mezőgazdasági, ipari) tevékenységet is.

fotó: a szerző felvételei