Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátok a sínek mellett

Szöveg: Szűcs László |  2008. augusztus 25. 11:26

A 34. héten, azaz augusztus 18–24-e között 38 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. Ezek közül a tűzszerészeknek 13 esetben soron kívül kellett intézkedniük. A tűzszerészek idén egyébként eddig összesen 1618 bejelentést kaptak – tájékoztatta a honvedelem.hu szerkesztőségét Jansik Attila főhadnagy, az alakulat felderítő részlegének parancsnokhelyettese.

Augusztus 18-án Debrecenből kaptak bejelentést a tűzszerészek. A Pallagi úton lévő gyógyszertár előtt, a gépkocsi parkoló építése közben ugyanis világháborús lőszereket találtak a munkások. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezetésével – összesen 63 darab, 14,5 milliméteres gyalogsági lőszert szedett ki a földből, melyeket a közelben kijelölt helyen meg is semmisítettek.

Augusztus 21-én Csepelen, a Szikratávíró úton, a vasúti sínektől 3 méterre bukkantak a földmunkát végző munkások egy világháborús robbanószerkezetre. A tűzszerészek – Lakatos Sándor törzsőrmester vezetésével – 75 milliméteres kommulatív gránátnak azonosították a veszélyes szerkezetet, amelyet a központi gyűjtőhelyre szállította.

Ugyancsak augusztus 21-én Miskolcról is érkezett egy bejelentés a Magyar Honvédség tűzszerészeihez. Eszerint a Hámori tavat tápláló Szinva-patakban bukkant egy arra sétáló turista egy világháborús robbanószerkezetre. Szerencsére a rozsdás szerkezet nem tudott volna felrobbanni – állapította meg a helyszínen Pásztor István főtörzsőrmester, járőrparancsnok – mivel az előkerült 122 milliméteres repeszromboló gránát nem tartalmazott robbanóanyagot. A gránáttestet a tűzszerészek a központi gyűjtőhelyre szállították.

Még mindig ugyanezen a napon a főváros XI. kerületéből is hívást kaptak a tűzszerészek. Az egyik Budaörsi úti buszmegálló mögött – a vasúti sínek közvetlen közelében – ugyanis robbanószerkezetet találtak a felújítást végző munkások. A Lakatos Sándor törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a 82 milliméteres aknavető gránátot a közelben kijelölt helyen felrobbantotta.

Augusztus 22-én Nagykovácsiban hívták a honvédség tűzszerészeit. A fejújítás alatt álló napközis táborban ugyanis egy 152 milliméteres repeszromboló gránátot találtak. A világháborús robbanószerkezetet a helyszínre érkező járőr – Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével – a központi gyűjtőbe szállította.