Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pécsi előadás után a Drávaszögbe is befutott a Zrínyi Média Könyvvonata

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. március 1. 10:58

A Magyar Tudományos Akadémia pécsi Regionális Kutatások Központja által rendezett nemzetközi konferencián vett rész február 24–25-én dr. Isaszegi János nyugállományú mérnök vezérőrnagy, a Zrínyi Média könyvszerkesztőségének vezetője. Ezt követően pedig – cégünk Könyvvonat programjának részeként – a horvátországi magyarlakta települések közül három drávaszögi falu könyvtára részesült értékes és szép magyar könyveket tartalmazó ajándékcsomagunkból. A könyvekkel teli dobozokat ugyancsak Isaszegi János adta át a könyvtárak vezetőinek.

„Felkérésre és meghívás alapján vettem részt és tartottam előadást a Magyar Tudományos Akadémia pécsi Regionális Kutatások Központja szervezésében megrendezett Regionális átalakítási folyamatok a Nyugat-Balkáni országokban című nemzetközi konferencián" – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére a Zrínyi Média könyvszerkesztőségének vezetője.

Mint megtudtuk, a „Társadalmi, politikai konfliktusok – katonai válaszok a Balkánon, 1991-1999" című előadásában a nyugállományú tábornok részletesen szólt a balkáni térség mindenkori történelmi geostratégiai jelentőségéről, valamint bemutatta az elmúlt 110 év visszatérő regionális válságait is.

Ezt követően az 1991–1999 közötti társadalmi, politikai konfliktusokról , valamint a katonai válaszlépésekről beszélt. Mondanivalóját Isaszegi János a globális biztonsági környezet Balkánra gyakorolt hatásainak elemzésével zárta.

A konferenciát követően a Zrínyi Média könyvszerkesztőségének vezetője Horvátország felé vette az útját, hogy segítségével cégünk Könyvvonata – a Felvidék, a Vajdaság, Erdély és Kárpátalja után – az 1990-es évek első felében, a balkáni háborútól rendkívül sokat szenvedett horvátországi, magyarlakta településekre, a Drávaszögbe is eljusson. Az értékes és szép magyar könyveket tartalmazó ajándékcsomagokat – prof. kand. em. dr. Gubcsi Lajos ügyvezető, adományozó levelével együtt – Vörösmart, Kórógy és Szentlászló könyvtárainak vezetői vehették át.