Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az egyiptomi hadsereg októberben adja át a hatalmat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 1. 11:40

Az egyiptomi hadsereg októberben adja át az ország irányítását a megválasztott polgári hatalomnak – jelentette be hétfő este közleményében a hadsereg legfelső tanácsa.

A Forradalmi Fiatalok Koalíciója nevű szervezet egyik tagja, Zijád el-Elájli közben közölte hétfőn, hogy előző nap a szervezet 17 képviselője tárgyalt a katonai tanács három tagjával, s ők azt mondták, hogy március 19-én rendezik meg az alkotmánymódosításról szóló népszavazást, júniusban parlamenti választások lesznek, s hat héttel később az elnökválasztást is megtartják.

A katonai vezetés egyelőre nem tett róla hivatalos bejelentést.

Zijád el-Elájli szerint ezek a határidők tükrözik a hadsereg hatalomátadási szándékát. A katonai tanács tagjai fogadkoztak, hogy hat hónapon belül civil kormányt akarnak látni az ország élén, és elutasították az említett időszak meghosszabbítását – tette hozzá.

Az egyiptomi katonai vezetők már két nappal Hoszni Mubarak államfő lemondása után, február 13-án közölték, hogy hat hónapig kívánják irányítani az országot, s átadják a hatalmat az alkotmány módosítását követő parlamenti és az elnökválasztás után. A katonai vezetés egy bizottságot hozott létre az alkotmánymódosítások kidolgozására. Annyit lehet tudni, hogy az alaptörvényben négy évre és legfeljebb két ciklusra korlátoznák a mindenkori köztársasági elnök hivatali idejét.