Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Példaképek lesznek

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Pintér Ákos |  2024. április 2. 17:27

Egyszerre fegyelmezett katonák és a fair play szellemében küzdő, elhivatott sportolók az MH 2. Sportszázad tagjai, akik április 2-án, hétfőn kezdték meg kiképzésüket az MH 1. Területvédelmi Ezrednél, Gödöllőn.

„Mi ezzel a különleges jogállással azt szeretnénk elérni, hogy biztosítsuk a számotokra a fejlődés lehetőségét, azaz hazai színtérről ki tudjatok lépni a nemzetközi színtérre is. Ám ugyanilyen lényeges, hogy a sportpályafutásotokat követően maradjatok a Magyar Honvédség nagy családjában – hangsúlyozta nyitóbeszédében Bozó Tibor nyugállományú altábornagy, a Honvédelmi Sportszövetség elnöki tanácsadója. Hozzátette: az MH 2. Sportszázad tagjai felé is elvárás, hogy fegyelmezett katonák legyenek és sportolóként pedig a fair play alapján, tiszta eszközökkel küzdjenek, hiszen az egyenruha erre kötelez.

Krizsán Szabolcs százados, az MH Sportszázad parancsnoka kérdésünkre elmondta: a század tagjai márciusban írták alá szerződésüket. Ők azok, akik vállalták, hogy a versenysport mellett önkéntes tartalékos katonaként teljesítenek szolgálatot.

20240402_Gödöllő spotrszázad_PAKO_12_v

„A katonasportolók moduláris kiképzés keretében megismerkednek a különböző katonai kötelmekkel és új kihívásokkal néznek szembe. Úgy gondolom, hogy az itt elsajátított képességeket kiválóan hasznosítják majd az élsportolói karrierjük során is” – tette hozzá a parancsnok.

„Az edzőm mesélt erről a lehetőségről és megtetszett a Magyar Honvédség által kínált kettős életpályamodell. Úgy gondolom, hogy példaképeknek kell lennünk, hiszen a sport és a katonai szolgálat olyan párosítás, amelyből meríthetnek a fiatalok is” – mondta kérdésünkre Felföldi László ökölvívó, akinek hosszú távú terveiben szerepel a katonai hivatás.

20240402_Gödöllő spotrszázad_PAKO_15_v

A tájékoztatót követően az újoncok fegyverzettechnikai ismeretek foglalkozáson vehettek részt, amelynek keretén belül megismerkedtek a Magyar Honvédségnél rendszeresített kézifegyverekkel, azok szét- és összeszerelésével, valamint a biztonsági rendszabályokkal.

Az MH 2. Sportszázadot harmincegy sportág képviselői alkotják, minden esetben országos bajnoki éremmel rendelkező sportolók, többen közülük olimpiai kvótások is. Nagy részük egyesületük révén, sporttársaktól értesült a Magyar Honvédség kínálta „kettős karriermodellről”, de akadtak köztük olyanok is, akik online felületeken találtak erre a lehetőségre.

Kapcsolódó cikkek
20240301_2_Sportszazad_szerzodeskotes_SZK (00)

Sportszázad, újratöltve

2024. március 1. 14:24