Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Platina diplomát kapott Vitéz Szende László ezredes

Szöveg: Siposné Prof. dr. Kecskeméthy Klára ezredes |  2010. október 16. 15:35

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen számára fontos a hagyományok ápolása és a sajátosságok megőrzése, az egyetem híd a fiatal és az idős generációk között, így halad kéz a kézben a múlt a jelen és a jövő.

2010. szeptember 23-án az oklevél-átadó ünnepségen és évfolyam találkozón az 1935-ben és 1940-ben avatott tisztek és családtagjaik vettek részt. A Zrínyi teremben rendezett ünnepségen a 98 éves vitéz Szende László gyalogsági ezredes betegségére való tekintettel nem tudott megjelenni.

Dr. Kakasy Gyula ezredessel – aki 1994 óta szervezi, koordinálja és összefogja a jubileumi emlékdiplomák átadását – akkor

beszéltük meg, hogy a platina oklevelet és a dr. Szarka Gábor kabinetfőnök által adományozott emlékpajzsot a lakásán adjuk át.

Évezrednyi léptekkel mérve 75 év eltörpülhet, azonban a 75 éve felavatott vitéz Szende László példás szakmai életútjával, kemény tiszti helytállásával, becsülettel szolgálta és szolgálja ma is a haza védelmének ügyét. A jubiláns, a korát meghazudtoló frissességgel és energiával elevenítette fel a múlt század harmincas éveit, a háború és a frontszolgálat eseményeit.

Az 1935. augusztus 20-án a magyar királyi Honvéd Ludovika Akadémián hadnaggyá avatott Szende László tiszti fogadalmához hűen szolgálta a hazáját, ápolta és őrizte a katonai erényeket és a hagyományokat.
Életútja, áldozatvállalása elismerést érdemel, mert „Ha összeomlik is a világ, a rettenthetetlent, a Ludovikást legfeljebb a romok takarják el.!"

A platina díszoklevélhez tisztelettel gratulálunk! Erőt és egészséget kívánunk neki és feleségének, akivel 72 éve házasok. Gyerekeik, unokáik és dédunokáik körében még hosszú boldog éveket kívánunk!

Fotó: zmne.hu