Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hagyományőrzők jubileuma

Szöveg: Böjthe Tamás, M. Tóth György |  2010. október 16. 12:44

Ünnepel a Honvéd Hagyományőrző Egyesület (Hohe). Az apropó: alapító oklevelükre két évtizeddel ezelőtt került rá a pecsét. A jubileum alkalmából a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem dísztermében rendezett ünnepi ülésen népes vendégsereg idézte fel a kezdeteket, s tisztelgett az alapító elnök, Kéri Kálmán vezérezredes emléke előtt.

A Hohe ünnepségét megtisztelte jelenlétével dr. Boross Péter volt miniszterelnök, egykori kőszegi honvéd középiskolai, illetve pécsi hadapródiskolai növendék, s jelen volt a HM parlamenti államtitkárának képviseletében dr. Töll László alezredes, miniszteri tanácsadó (október elsejei hatállyal a HM Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatal igazgatója).

Buttka Gusztáv elnök bevezető beszédében szólt az eltelt két évtized sikereiről, az egyesület számos, országos jelentőségű kezdeményezéséről, nemkülönben arról, hogy a

hagyományőrző tevékenységük során több önkormányzattal alakítottak ki példás együttműködést. A Hohe rendszeresen részt vesz a szentendrei tiszthelyettes-avatáson, mely alkalmakkor az elsőkként végzett hallgatók részére (felvételünk tanúsága szerint legutóbb dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter jelenlétében) dísz-szuronyt adományoznak.

A házigazda egyetem oktatási rektorhelyettese, prof. Siposné dr. Kecskeméthy Klára ezredes a hagyományok, az értékek megőrzésének, továbbvitelének fontosságát hangsúlyozta. S jó példaként említette meg a ZMNE Ludovika Hallgatói Zászlóalj létrehozását, a hallgatók mindennapos törekvését a katonahagyományok éltetésére.

A Hohe céljai mit sem változtak az alapítás óta – ezt már prof. dr. Szakály Sándor, az egyesület mindennapjait a kezdetektől figyelemmel kísérő hadtörténész mondta – azaz, tisztességgel emléket állítani a hős katonaelődöknek, így az egykori Magyar Királyi Honvédség elesett, kivégzett, megsebesült,

eltűnt, hadifogságba került tagjainak, és ápolni az egykori tanintézetek, fegyvernemek, szolgálati ágak emlékét. Az egyesület – tette hozzá a történész – elismerésre méltóan munkálkodik azért, hogy a jövő nemzedékei számára is a legtermészetesebb legyen a tisztesség, a bajtársiasság, és az egymás iránt, nemkülönben a nemzet iránt vállalt felelősség.

A jubiláló hagyományőrzők számos megemlékezéseinek egyikén (felvételünkön) Budapesten, a Szilágyi Erzsébet fasorban lévő Gábor Áron emlékművet minden év március 15-én megkoszorúzza.
A Hohe jubileumi ünnepi ülése Kóczán Árpád nyugállományú tábori esperes hálaadó imájával, majd a Szózat hangjaival ért véget. Ezt követően a résztvevők megkoszorúzták a volt katonaiskolák hősi halottainak emlékére z egyetem udvarán 1992-ben állított emléktáblát.

Nyitóképünk Budapesten, a budavári harcok egyik helyszínén, a Magdolna-toronynál készült.

Fotó: Hohe-archívum