Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pokolgép robbant egy kabuli mecset előtt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. október 4. 15:40

Többen meghaltak, illetve megsebesültek október 3-án egy kabuli mecset bejárata előtt elkövetett pokolgépes merényletben – közölték az Afganisztánban hatalomra került radikális iszlamista tálibok.

A tájékoztatás szerint a merényletet az Eid Gah mecset kapujánál követték el ismeretlenek. Az imaházban Zabihullah Mudzsáhid, a tálib radikálisok eddigi szóvivője anyjának gyászszertartását tartották éppen, amelyen állítólag több magas rangú tálib vezető is részt vett. Mudzsáhid, aki az új afgán kormányban a kulturális és tájékoztatási tárcát vezeti, a Twitteren erősítette meg a történteket. Még egy terrorszervezet sem vállalta a támadás elkövetését, ám a tálibok augusztus közepén történt hatalomra kerülése óta az Iszlám Állam dzsihadista szervezet fokozottan követ el terrorcselekményeket a közép-ázsiai országban.

Az áldozatok pontos számát egyelőre nem tudni. Egy helyi segélyszervezet legalább négy sebesültről tud. Bilal Karimi, a tálibok másik szóvivője az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a merényletben nem sebesültek meg tálibok, a halottak pedig a mecset előtt gyülekező civilek soraiból kerültek ki.