Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Családban marad

Szöveg: Révész Béla |  2018. március 5. 7:19

Magyarországon évről évre egyre több hölgy vállal feladatot a Magyar Honvédségnél. Nőnapi portré-összeállításunkban olyan hölgyeket mutatunk be, akik a haza szolgálatára esküdtek fel.

1599182712
Dezső Daniella hadnagy tizenkét éves kora óta az egyenruháról álmodott. Hogy a rendőri vagy a katonai pályát választja, eleinte nem tudta eldönteni, ám miután édesapja (aki egyben katonai példaképe is) egész pályafutása során a honvédségben szolgált, végül nem volt nehéz a választás. „Szerettem volna már ilyen irányú középiskolába menni, de végül egy „hagyományos" gimnáziumban kötöttem ki, biológia tagozaton. A honvédség világa végig szem előtt volt a középiskolás éveim alatt is, mégis az egészségügy területén tanultam tovább, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán végeztem 2016-ban dietetikusként. Ekkor azonban már tudatosan arra készültem, hogy diplomaszerzés után katonaként szolgáljak" – mondja a fiatal tiszt, akinek álma végül valóra vált. Diplomája megszerzése után az alapkiképzés hónapjai következtek, amelyeket teljesen pozitív emlékként őriz emlékeiben. „Életem legszebb időszakai között van az a tíz hét. Nagyon régóta vártam, hogy beöltözhessek és bekerüljek ebbe a világba. Jó barátokra tettem szert, a mai napig tartjuk a kapcsolatot, szinte mindennap beszélünk. Imádtam a fizikai kihívást, amit a kiképzés jelentett, nagyon szerettem a lövészeteket és a katonai testnevelést is" – sorolja Dezső Daniella.

A sport szeretete sem újkeletű dolog a hadnagy számára. Hetente hatszor jár futni, mellette rendszeresen úszik és országúti kerékpározik. A tavalyi MH Mezei Futóbajnokságon a női csapattal második helyezést ért el, korosztályában a negyedik lett, de egyik legkedvesebb emléke a NATO-futás vegyes-páros második helye. „Az utcai amatőr futóversenyeknek is lelkes résztvevője vagyok, öt kilométertől egészen a félmaratoni távig" – mondja a hadnagy.

Dezső Daniella a kezdetektől fogva polgári végzettségének megfelelő beosztásban szolgál az MH Egészségügyi Központban. Először osztályos dietetikusként kezdett a betegellátásban, majd tavaly május óta a Védelem-egészségügyi Igazgatóság, Pszichológiai és Egészségmagatartási Intézet, Egészségfejlesztési Osztályán dolgozik dietetikus tisztként. Mint mondja, itt tudja igazán hasznát venni az egyetemi éveknek. „Munkám jelentős részét a Honvéd Testalkati Program adja. Részt veszek a testösszetétel mérések végzésében, adminisztratív munkában, kiemelt feladatom a táplálkozási tanácsadás. Szerencsés helyzetben vagyok, hiszen egyszerre két hivatásom is van: katona és dietetikus vagyok egy időben." Ám Dezső Daniella hadnagy nem áll meg itt, sok terve van a jövőre nézve. Beadta jelentkezését levelező pszichológia-képzésre, és azt reméli, a következő években missziós tapasztalatot is szerezhet.

Ami pedig a családot illeti, ott a mérleg serpenyője bizony a nők javára billen: bár édesapja is katona, édesanyja és nővére szintén a Magyar Honvédség kötelékében szolgál.

1599182713

Fotó: Dezső Daniella magánarchívuma