Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Még most is a magasban

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2012. március 31. 12:28

Kétségtelen tény: Simon László nyugállományú alezredes mindent tud a katonai ejtőernyőzésről. Egyrészt 6259 ejtőernyős ugrással a háta mögött vonult nyugállományba, másrészt behatóan foglalkozik a szakma történetének megírásával. Talán nem véletlen, hogy most is a magasban, a 17. emeleten lakik, ahová időnként beinteget az éppen arra járó mentőhelikopter hajózóállománya.

Lehetetlen vállalkozás egy cikkben összefoglalni Simon László életét és életművét, élményeiről már nem is beszélve. Több mint másfél órát beszélgettem vele veszprémi lakásában, ám valahogy olyan érzésem volt: szinte csak apróságokat tudtam meg róla és szeretett hivatásáról.

1595933454
Mint mondta: nem is tudja szavakkal kifejezni, hogy mit jelent számára az ejtőernyőzés és a repülés, mert ő ebben élt és él mind a mai napig. Jellemző, hogy szobáinak ablakain nincs függöny, így a kanapén ülve csak az eget látja maga előtt. A „csak" szót persze így, idézőjelben kellene használni, mert neki az ugrás olyan volt, mint másnak a mindennapi ebéd.

Simon László Ózdon született és igen fiatalon, a bánrévei repülőtéren kezdte a szakmát ejtőernyők hajtogatásával. Ilyen jellegű előképzettséggel természetesen ejtőernyős-katona lett belőle: repülőgép-technikus volt, majd 1971-ben került át a szolnoki ejtőernyős-szolgálathoz. (Érdekesség, hogy ott az a Tóth Mihály −jelenleg nyugállományú törzszászlós − tanította be, aki tavaly, nyolcvanéves korában hajtotta végre a 2500. ugrását.) A katonai ejtőernyőzés élő legendája annak idején az ejtőernyős hadsereg-válogatottba is bekerült, s természetesen a német és szovjet importból származó ejtőernyők beugrása is sokszínű feladatai közé tartozott.

„Még a pilótaernyőket is be kellett ugrani, ezeknek viszont nagyon mély volt a merülésük, éppen ezért földet érés közben sokan eltörték a lábukat. Sajnos tragédia is történt… noha bármelyikünkkel megtörténhetett volna, Gál István húzta ki a fekete golyót. Az NDK-ból kapott gyakorlóernyőket ugrottuk be: a nyitás pillanatában a combzár kinyílt, és hatszáz méteres magasságból zuhant le… Később kiderült: selejtes sorozatú ernyők voltak, sok hibás darabbal" – emlékszik vissza Simon László.

1595933454
1984-ben a Veszprémben megalakult légvédelmi hadtestparancsnokságra került ejtőernyős szolgálatfőnöknek, s mint mondta, parancsnokai annyira megbíztak benne, hogy kvázi szabad kezet kapott .
A katonai ejtőernyőzés történetében például először ugrottak 7000 méteres magasságból, oxigénpalack nélkül.

„Kísérlet volt, kipróbáltuk mire vagyunk képesek. Ez a magasság még úgy-ahogy elment, bár nem volt jó a közérzetünk. A kecskeméti repülőkórház orvosai aztán kiértékelték az eredményeket. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy ebben még részt vehettem" – meséli az ejtőernyős-legenda.

Aktív karrierje sajnos szó szerint némi gubanccal záródott: mint mondja, Sárváron, egy vándortáborban teljesítette volna az utolsó ugrásokat.

„Kiszámoltam, hogy még négy ugrás lesz hátra a pályafutásomból. Akkor azonban az egyik ugrásnál összegubancolódott az ernyőm, le kellett oldani és tartalékernyővel kellett lejönnöm. Azt dünnyögtem magamban: nem bírta volna már ki azt a négy ugrást? Mondjuk valahol be kellett fejezni, nem szabadott volna tovább erőltetni" – eleveníti fel kissé szomorkásan a történteket.

Sok szép emléke között – például ő ugrott először hőlégballonból, és a Szolnoki Repülőmúzeum alapító tagjai közé tartozik – akad egy nagyon keserű is: barátja, bajtársa és voltaképpen felfedezője, Hüse Károly − (arcképe Simon László szobájának emlékfalán, a bal oldali képünkön látható) − tragikus haláláról a mai napig nem tud érzelmi felindultság nélkül beszélni.

„Egy szolnoki edzőtáborban, 2000 méteres stílusugrásnál a nyitás pillanatában meghibásodott az ejtőernyő kupolája. Az ilyesmi előfordul. Az ernyő szabálytalan nyílása esetén az áramlás is szabálytalanná válik, ezért ilyenkor az ernyőt mindig le kellett oldani. A vállrészen volt két csat, az ember leoldotta, a kupola elszállt, aztán nyitottuk a tartalékernyőt. Karcsi azonban nem oldotta le, hanem maga mellé dobta. A szabálytalan áramlás miatt a tartalékernyő nem tudott belobbanni, és tulajdonképpen két, félig telített ernyővel ért földet. Már akkor látszódott, hogy nagy volt a merülősebessége. Emlékszem: fehér sisakja leszakadt a fejéről és nagy ívben elrepült. Furkó Kálmánnal együtt vittük be a kórházba, ahol azt mondták, nincs mit tenni… nála kezdtem a szakmát… nagyon közvetlen barátom volt"  – mondja halkan.

Manapság Simon László visszavonultan él, emlékeit és a magyar katonai ejtőernyőzés történetét rendszerezi, kutatja és rendszeresen publikál, valamint lektorként is közreműködik különböző kiadványoknál. No és persze időnként ablakához lépve visszainteget a mentőhelikoptereseknek, akik ma is pontosan tudják, ki lakik a 17. emeleten…

Fotó: Szolnoki Repülőmúzeum és a szerző