Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csehország támogatja Macedónia NATO-tagságát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 31. 10:21

Csehország azt szeretné, ha Macedónia mielőbb felvételt nyerne a NATO-ba – jelentette ki Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter március 29-én, csütörtökön Prágában, miután tárgyalt macedón partnerével, Nikola Popovszkival, aki egynapos látogatást tett a cseh fővárosban.

A cseh diplomácia vezetője szerint azonban egyelőre nem tudni, hogy erre mikor kerülhet sor. A NATO következő, Chicagóban sorra kerülő csúcstalálkozójának napirendjén a szervezet bővítése nem szerepel, a fő tárgyalási téma a rakétavédelmi rendszer lesz. „Chicagóban nem lesz téma a bővítés" – mondta Schwarzenberg újságíróknak. Szerinte Csehország azt is támogatja, hogy Macedónia tagja legyen az Európai Uniónak. Az uniós csatlakozási tárgyalások azonban még csak az előkészületi szakaszban vannak.

Gjorge Ivanov macedón köztársasági elnök a közelmúltban azt kérte a NATO-tól, hogy Macedóniát már a chicagói csúcstalálkozón vegyék fel a szervezet tagjai közé.

Macedónia NATO-tagságát Görögország gátolja, amelynek régóta baja van a volt jugoszláv tagköztársaság hivatalos elnevezésével.

A macedón diplomácia vezetőjét fogadta Petr Necas cseh miniszterelnök is. A tárgyalások fő témáját Macedónia európai integrációs törekvései, illetve a cseh-macedón gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok alkották – közölte a kormány szóvivője.