Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Prága már a nagy aláírásra készül

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 2. 13:54

Rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készül a cseh főváros a nukleáris fegyverrendszerek csökkentését előirányzó új START-szerződés aláírására. A dokumentumot április 8-án csütörtökön a Prágai Várban írja alá Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz államfő.

A két államfő prágai programja azonban nem korlátozódik csak az új START-szerződés aláírására. Mindketten találkoznak és tárgyalásokat folytatnak Václav Klaus cseh államfővel és Jan Fischer miniszterelnökkel. Ezt Jan Kohout cseh külügyminiszter is megerősítette. A kétoldalú találkozókra várhatóan április 9-én pénteken kerül sor.

Az aláírási ceremóniára meghívást kaptak a volt kelet-európai szocialista blokk országainak vezetői is. Obama ugyanakkor külön is találkozik és tárgyal velük az amerikai nagykövetségen, egy munkavacsora keretében.

Az MTI tudósítójának értesülése szerint Magyarországot Bajnai Gordon, miniszterelnök fogja képviselni a találkozón. Lengyelországból Donald Tusk kormányfő, míg Romániából Traian Basescu államfő erősítette meg részvételét. Szlovákiából nagy valószínűséggel Robert Fico kormányfő utazik Prágába. Meghívást kaptak a balti köztársaságok, valamint Bulgária, Horvátország és Szlovénia vezetői is. Prágai diplomáciai források úgy tudják: Obama a találkozón arról kívánja biztosítani partnereit, hogy az amerikai-orosz kapcsolatok javulása nem a közép-európai országok rovására történik.

Roman Prorok, a cseh kormány szóvivője a meghívásokat megerősítette. Azt, hogy konkrétan melyik kelet-európai politikus lesz Prágában, nem kívánta részletezni. “Hivatalos, pontos adataink csak a jövő hét elején lesznek. A program és a résztvevők listájának összeállítása még folyamatban van" – nyilatkozta az MTI-nek a szóvivő.

“Eddig még az egyik fél sem jelentette be az érkezés pontos időpontját" – foglalta össze a helyzetet Filip Kanda, a cseh külügyminisztérium szóvivője.

A csütörtöki és pénteki diplomáciai nagyüzemre való tekintettel a Prágai Vár és környéke keddtől szombatig zárva lesz. Komoly közlekedési fennakadásokra kell számítani a város más részein is.

A védelmi minisztérium közölte, hogy Obamát és Medvegyevet a készültségbe helyezett Gripen vadászgépek fogják kísérni és biztosítani a cseh légtérben. Fokozott készültséget rendeltek el az L-159-es hangsebességen aluli gépek, valamint a speciális helikopteres, vegyvédelmi és egészségügyi egységnél is.

A rendezvény és a politikusok biztonságára összesen mintegy 4000 rendőr, katona és kommandós fog felügyelni.

Az 1991-ben aláírt amerikai-orosz START-szerződés (START-I) érvénye december 5-én lejárt. Már akkor napvilágot láttak olyan találgatások, hogy az új dokumentumot a cseh fővárosban írnák alá. Sajtóértesülések szerint az amerikai elnök volt az, aki Prágát az aláírási ceremónia helyszínéül kiválasztotta. Obama egy éve ugyanott, Prágában vázolta elképzeléseit egy atomfegyverek nélküli világról.