Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Predatorok figyelik az amerikai-mexikói határt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 31. 11:55

Pilóta nélküli felderítő repülőgépek teljes hosszában figyelik szeptember 1-jétől az Egyesült Államok és Mexikó határát – jelentette be (helyi idő szerint) hétfőn az amerikai kormány, amely a képviselőházi választások közeledtével kiemelten kezeli a határbiztonság kérdését.

A belbiztonsági minisztérium június óta két úgynevezett drónt állított szolgálatba a déli határvidék őrzésére, s a texasi Corpus Christiben szerdától kerül bevetésre a harmadik, Predator B típusú távirányítású repülőgép, így lehetővé válik a közel 3200 kilométer hosszú, Kaliforniától a Mexikói-öbölig négy szövetségi állam mentén húzódó határ utolsó, eddig “lefedetlen" szakaszának légi megfigyelése is.

Az újabb gép “kulcsfontosságú támogatást jelent a földi állomány számára" – hangsúlyozta Janet Napolitano belbiztonsági miniszter konferencia-hívással megtartott sajtótájékoztatóján.

Az illegális bevándorlás és a Mexikóval szomszédos térségek biztonsága hangsúlyos kérdéssé vált az Egyesült Államokban a november 2-án esedékes képviselőházi választások közeledtével, s a félidejéhez érkező Obama-kormány átfogó reformot is kilátásba helyezett annak érdekében, hogy több millió illegális bevándorló legalizálhassa egyesült államokbeli tartózkodását. Számos republikánus törvényhozó ugyanakkor úgy foglalt állást, hogy nem fogadhatóak el a bevándorlással kapcsolatos újabb lépések, amíg a szövetségi kormány nem képes gátat vetni a Mexikó északi részéből érkező drog- és bevándorlóáradatnak.

A kormány az elmúlt hetekben a Nemzeti Gárda 1200 katonáját vezényelte a határ őrizetére, és 1500 fővel bővítette a határrendőrség állományát annak a törvénynek az értelmében, amelyet augusztus 13-án írt alá Barack Obama elnök. A törvény összesen 600 millió dollárt biztosít a határ védelmének erősítésére. Az összegből a létszámnövelés mellett jövő év elejéig hat gépre bővítik a határrendőrség drónflottáját – erősítette meg hétfőn Napolitano -, továbbá gammasugaras szkennereket és kábítószer-kereső kutyákat szereznek be.

A General Atomics hadiipari szállító cég által gyártott Predator B felderítő gépek éjjel is látó kamerákkal segítenek a drog- és embercsempészek terepen való felkutatásában, s egy-egy bevetés alkalmával akár 30 órán át is a levegőben tudnak maradni.