Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Problémamegoldás, küzdőszellem, összhang

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Rácz Tünde |  2023. szeptember 8. 14:51

Kutya és gazdája között elengedhetetlen a teljes összhang és a feltétel nélküli bizalom. E tételmondatot bizonyára minden négylábút szerető ember elismeri és vallja is. Nincs ez máshogy a járőrkutyák vezetői esetében sem, akik számára az ebek elsősorban bajtársak, nem házikedvencek.

Ismét járőrkutya képzésnek adott otthont az MH 47. Bázisrepülőtér, ahol a pápai katonák mellett a kecskeméti MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár, valamint a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság kutyás szakemberei és kutyáik hajtottak végre közös felkészítést azzal a nem titkolt céllal, hogy az összevont gyakorlás alkalmával átadják egymásnak szakmai tapasztalataikat.

A gondosan felépített feladatsorban először csoportos harci játékban bizonyítottak a kutyák és vezetőik. Ennek kapcsán megtudtuk, hogy a további feladatokhoz szükséges, úgynevezett ösztönállapot elérése a cél, mindemellett egyaránt fokozza a kutyák problémamegoldó képességét és küzdőszellemét. A gyakorlat során a kutyák mind egyedül, mind pedig gazdájukkal közösen hajtottak végre különböző feladatokat – például ablakon át történő behatolás, akadályok leküzdése, váratlan helyzetekre történő reagálás, stb. – épületen belül és kívül egyaránt.

A felkészítésért felelős katonák szerint a kutyavezetők számára létfontosságúak az ilyen jellegű kiképzések, hiszen az éles feladatellátáshoz elengedhetetlen szakmai rutint csak így lehet megszerezni. Emellett szintén rendkívül fontos, hogy a vezetők és kutyáik között tovább épüljön a személyes kapcsolat, tökéletesedjen az összhang.

A két honvédségi alakulat, illetve a rendőrség közötti – évekre visszanyúló – együttműködést kiválónak tartják, nem is kérdés, hogy a jövőben is folytatni kívánják a már-már hagyománnyá váló közös felkészülést.