Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Puhatolózó béketárgyalások Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 19. 7:20

Puhatolózó tárgyalások folynak az afganisztáni tálib lázadók és az Egyesült Államok, valamint más nyugati országok között a csaknem egy évtizede tartó háború lehetséges befejezéséről – közölte június 18-ai sajtóértekezletén Hamid Karzai afgán elnök.

“Béketárgyalások folynak a tálibokkal. A külföldi katonai erők – különösen pedig az Egyesült Államok – tárgyalnak velük" – mondta az elnök.

Diplomaták már korábban is azt állították, hogy hónapok óta folynak a tárgyalások a felek között. Karzai pedig, aki nagyon szorgalmazza a béketárgyalásokat, már régóta azt mondja, hogy az afgánok tárgyalnak a lázadókkal.

A szombati bejelentés azonban az első hivatalos megerősítése annak, hogy az Egyesült Államok is tárgyal az afganisztáni tálibokkal.

Az Egyesült Államok kabuli nagykövetsége nem volt hajlandó azonnal kommentálni a hírt.

A Reuters brit hírügynökség jelentése szerint a tárgyalások még nem értek el olyan szintet, hogy a párbeszéd döntő tényezővé válhasson azon remények ellenére sem, hogy a tálibokkal folytatott tárgyalások politikailag is alátámaszthatják az Egyesült Államok által tervezett kivonulást Afganisztánból.

A brit hírszolgálati iroda emlékeztetett: Hamid Karzai elnök egy nappal azután jelentette be a puhatolózó tárgyalások hírét, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa két részre osztotta a tálibokkal és az al-Kaidával kapcsolatos szankciós listát, ami – képviselők szerint – segíthet abban, hogy békemegállapodást célzó tárgyalásokra ösztönözzék a tálibokat.

A Reuters idézte Robert Gates amerikai védelmi minisztert, aki a közelmúltban úgy fogalmazott: az év végéig elindulhatnak a politikai tárgyalások a tálibokkal, ha a NATO-szövetségesek megtartják a hadszíntéren elért katonai fölényüket, és így nyomást gyakorolnak a lázadókra.