Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Puskázó” diákok

Szöveg: honvedelem.hu / bocskaidandar.hu |  2011. április 5. 16:53

Debrecen város önkormányzata és a Magyar Honvédség között 2009-ben született hosszú távú együttműködést. Ennek lényege, hogy 28 önkormányzati fenntartású általános iskolában bevezetik a katonai és honvédelmi ismereteket, amelyből később érettségi vizsgát is tehetnek a diákok.

1595916628
A fiatalok az órákon megismerhetik a Magyar Köztársaság biztonság- és szövetségi politikájának alapjait, a hazai szabályozókat, állampolgári kötelezettségeiket, valamint a honvédség felépítését, mindennapjait.

Tavaly szeptembertől már középiskolákban – a Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégiumban, a Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakközépiskolában, valamint a Baross Gábor Szakképző Iskolában – is választhatják ezt a tantárgyat a diákok. A 11. évfolyamon tanulók heti két órában, a végzős 12. évfolyamosok pedig heti négy órában tanulnak katonai alapismereteket.

Utóbbi két intézmény fiataljai legutóbb fegyverzet-technikai tudásukat bővíthették: Czill István őrnagy, helyőrségi kommendáns az AK63/D gépkarabélyt mutatta be. A megfelelőn előkészített eszközöket a laktanya egyik tantermében vizsgálhatták meg tüzetesen a lányok és fiúk, akik legközelebb lőelmélet-órán vesznek részt. A diákok közül többen érettségi tantárgyként is megjelölték a honvédelmi ismereteket, így vélhetőleg lesznek közöttük olyanok, akik jövőjüket katonaként képzelik el.

Szöveg és fotó: Nehéz Attila