Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Radioaktív víz folyt egy amerikai tengeralattjáróból

Szöveg: hirtv.hu/honvedelem.hu |  2008. augusztus 4. 7:01

Radioaktív víz szivárgott egy amerikai nukleáris meghajtású tengeralattjáróból. Az eset még tavasszal történt egy japán kikötőben, de csak most ismerte el az amerikai hadsereg. Japán civilek most azért kampányolnak, hogy kitiltsák az ország kikötőiből az atommeghajtású hadihajókat és tengeralattjárókat.

A USS Houston atommeghajtású tengeralattjáró igazi sztár az amerikai hadseregben. Nem csak azért, mert a legfejlettebb Los Angeles osztályú támadó tengeralattjáró, de azért is, mert filmekben szerepelt. Szerepei közül a Vadászat a Vörös Októberre című filmben nyújtott alakítása volt a legemlékezetesebb.

J

apánban most mégis kevésbé szeretik, miután az amerikai hadsereg elismerte, hogy még tavasszal radioaktív víz szivárgott belőle Sasebo kikötővárosban. Állítólag alig pár liter sugárfertőzött vízről van szó, ami senki egészségét nem veszélyeztette.

Kérdés, mennyire nyugtatja meg ez a japánokat, akik a második világháborúban két amerikai atomtámadást is elszenvedtek, ezért a közvélemény különösen érzékeny atomügyekben. Civil csoportok máris tiltakoznak az atommeghajtású George Washington anyahajó szeptemberi látogatása ellen.