Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rafale misszió

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu / TopWar |  2011. augusztus 30. 19:59

Négy évvel ezelőtt Líbia vezetője, Moammer Kadhafi tárgyalásokat kezdett Franciaországgal 14 darab Rafale, negyedik generációs vadászrepülőgép megvásárlásáról. A tranzakció nem jött létre, a Rafale vadászrepülőgépek azonban megérkeztek Líbia légterébe – bár nem egészen úgy, ahogyan azt Kadhafi elképzelte –, ez a típus lett a koalíciós erők hadműveleteinek egyik fő ereje, megmutatva így nem csak Kadhafinak, hanem az egész világnak a típus erényeit.

A Rafale a francia vadászrepülőgép gyártás egy olyan típusa, amelyet ez idáig még nem sikerült exportálniuk.
Brazíliával a típus értékesítéséről két éve kezdett tárgyalások kemény ellenállásba ütköztek. A latin-amerikai országban a francia vadászrepülőgépnek olyan ellenfelekkel kell felvenniük a versenyt, mint az amerikai F-18 és a svéd Gripen. A megállapodás 36 darab Rafale repülőgép vásárlásáról szólt volna, közel 6 milliárd dollár értékben, amit az előző elnök, Lula da Silva támogatásának köszönhetően majdnem sikerült is tető alá hozni. Azzal azonban, hogy a brazil választásokon Dilma Rousseff győzött a francia cég pozíciója jelentősen megváltozott.

Brazília jelenlegi elnöke (elnök asszonya) az Amerikai Egyesült Államokhoz való közeledés híve, így valószínűleg most, az amerikai F-18 pozíciója fog megerősödni. A helyzet változtatása céljából Franciaország ígéretet tett arra, hogy a repülőgép üzemeltetését és kiszolgálását illetően a „nem korlátozott technológiákat" átadja Brazília számára. Mindezek ellenére Brazília úgy döntött, hogy 2012 elejéig elhalasztja a vadászrepülőgép beszerzést illető döntést.

1595923822
A típus lehetséges vásárlója az indiai légierő lehet, amely 126 darab repülőgép beszerzésére kiválasztotta a Rafale-t és amelynek jelenleg egy vetélytársa maradt, a Eurofighter. Április végén választották ki a két típust, a mintegy 7,7 milliárd euros összköltségű tenderen.

A francia Dassault cég 2008 óta folytat tárgyalásokat az Egyesült Arab Emirátusokkal hatvan repülőgép szállításáról, azonban a megbeszélések megrekedtek. A fennakadás oka az, hogy az Egyesült Arab Emirátusok nagyobb teljesítményű hajtóműveket és modernebb fedélzeti lokátorokat szeretett volna gépeibe. Mintegy egy hónappal ezelőtt Gérard Longuet, francia védelmi miniszter meglehetősen optimistán nyilatkozott a Rafale eladásáról az arab ország számára, mikor azt nyilatkozta, hogy „az álláspontok közeledtek". A líbiai hadműveletek kapcsán a miniszter sokatmondóan kijelentette: „Napjainkban pilótáink tanúbizonyságát adták annak, hogy repülőgépeink megfelelő teljesítményű hajtóművekkel vannak felszerelve."

Nem sokkal korábban a Le Bourget-i Nemzetközi Légi- és Űrszalon keretében a francia miniszterelnök nyilatkozott úgy, hogy a Rafale megállapodás hamarosan lezárásra kerül az Egyesült Arab Emirátusokkal.

Szakértők szerint a líbiai konfliktus kapcsán nem jönnek létre új piacok a Rafale exportját tekintve, mindazonáltal a folyamatban lévő tárgyalásokra hatással lehet. Ugyanakkor a francia vadászrepülőgép után érdeklődést mutat Svájc, több közel-keleti ország, köztük Katar és Kuvait, valamint Bulgária és Görögország is.

Egy francia biztonsági szakértő szerint: „Mondhatjuk, hogy a líbiai háború reklám, de ennek kapcsán nem beszélhetünk arról, hogy a reklám lenne háború célja". Bár a Rafale már részt vett az afganisztáni hadszíntéren, szakértők szerint a líbiai műveletek jobban megmutatják a francia vadászrepülőgépben rejlő lehetőségeket.

Választási kampány

Az is világosan érzékelhető, hogy a repülőgép eladások során nem mindig a gép harcászat-technikai jellemzői a mérvadóak. Szakértők véleménye szerint a vadászrepülőgépek vásárlásánál sok esetben a politikai gyökerek – a vevő és eladó közti kapcsolatok játsszák a főszerepet. Az olasz légierő volt pilótája, katonai repülési szakértő David Cenciotti úgy véli: a Rafale-ok váratlanul, a szükséges tüzérségi támogatás nélkül jelentek meg Líbia légterében. A francia vadászgépek már néhány órával azelőtt támadtak líbiai célpontokat, hogy az amerikai és brit bombázó repülőgépek csapást mértek volna a líbiai légvédelmi állásokra. Ennek kapcsán arról beszélhetünk, hogy a francia vadászrepülőgépek olyan zónákban tevékenykedtek, ahol nem voltak működőképes légvédelmi erők.

Több szakértő azon a véleményen van, hogy a gyors francia beavatkozás a líbiai konfliktusba a közelgő elnökválasztásnak köszönhető. Nicolas Sarkozy, jelenlegi elnök nemzetközi porondon hozott döntésével próbál szavazókat a maga pártjára állítani, véli Brno Gollnisch, Európa parlamenti képviselő. „És nem vagyok abban biztos, hogy ez ténylegesen jó reklám a francia haditechnikai eszközök számára".

1595923822