Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mirage-zsal ütközött egy litván Albatrosz

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. augusztus 30. 21:10

Augusztus 30-án kedden egy litván felségjelű L-39 Albatrosz típusú kiképző-harci repülőgép ütközött össze egy francia felségjelű Mirage típusú repülőgéppel, amely NATO missziós feladatokat lát el a Baltikum országainak légterében. A hírt a litván védelmi minisztérium is megerősítette.

A repülőbaleset a Zokniai (EYSA) légibázis közelében történt, Litvánia északi részén. Ezen a bázison vannak elhelyezve a Baltikum légterében őrjáratozó NATO repülőgépek. A francia repülőgép tervezett őrjáratozási feladatot hajtott végre a légtérben.

Az ütközés következtében a francia Mirage sérüléseket szenvedett, azonban a pilótának sikerült a repülőgéppel végrehajtani a leszállást. A litván repülőgép személyzete katapultált, míg a repülőgép a bázistól nem messze, erdős területen a földbe csapódott.

A légitámaszpont hadműveleti ügyeletese elmondta, hogy az Albatrosz kétfőnyi személyzetét a kutató-mentő csapatok megtalálták.

A Flightglobal MiliCAS adatai szerint a litván légierő állományában 2010-ben kettő darab L-39 Albatrosz állt szolgálatban.