Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb iskolaépítés magyar segítséggel

Szöveg: kormany.hu |  2011. augusztus 31. 6:03

Egy kétszintes, huszonnégy tantermes iskolaépület ünnepélyes alapkőletételét tartották Pol-e Khomri Zaman Khel városrészében, a napokban. A közel kétszázkilencvenezer dolláros projekt az úgynevezett Középtávú fejlesztési program keretében, a Külügyminisztérium finanszírozásában, és az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) felügyeletével valósul meg.

Az iskola a tartományi kormányzat kérésére épül fel. Jelenleg egy sátrakból álló fiú- és leányiskola működik a környéken, egymáshoz közel, de bérelt területen. Ezen a helyzeten szeretett volna változtatni és pénzt megtakarítani a kormányzat.

A munkálatokra ebben az esetben is közbeszerzési pályázatot írt ki a PRT. Tíz vállalkozásból választották ki a legjobb ajánlatot. Az építkezést hat fázisban tervezik. Minden szakasz befejezése után a Tartományi Oktatási Hivatal mérnöke közösen ellenőrzi az épület állapotát az MH PRT infrastrukturális tisztjével. A cél az, hogy 2014 után az oktatási hivatal önállóan is képes legyen hasonló méretű projekteket végrehajtani. A munkálatok előreláthatólag 2012 februárjában fejeződnek be.

Az alapkőletétel alkalmából rendezett augusztus 27-i ünnepségen részt vett az MH PRT 10. és 11. váltásának parancsnoka, Quadeer Khorami, a Tartományi Fejlesztési Tanács elnöke, Sayeed Mansoor, az oktatási hivatal elnöke, a környéken lakók informális vezetői, az iskolaigazgatók és a tantestület tagjai.

Az ünnepség egy meghívott vallási vezető áldásával kezdődött, majd a hivatalok elnökei és a környéken lakók képviselőinek beszédeivel folytatódott. A felszólalók megköszönték a segítséget a MH PRT-nak. A tartományi újjáépítési csoport parancsnoka válaszbeszédében az iskolát említette példaként, amikor az Afganisztánban élő etnikumok összefogására utalt és egy reményteljes jövő kialakítását hangsúlyozva.

(Szöveg és fotó: PRT-szóvivő)