Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rafale repülési tesztek Kuvaitban?

Szöveg: JETfly |  2010. április 19. 15:21

Kuvait 2010 júliusában repülési tesztek során kívánja felmérni a francia Dassault Rafale vadászgép képességeit, majd az eredmény közzététele után megvizsgálnák a rendszeresítés lehetőségeit. Továbbá az eredményt felterjesztik a kuvaiti védelmi minisztériumhoz, és egy újabb vizsgálat után továbbítják a dokumentumokat az illetékes hivatalnak.

Az első megbeszélések a két ország között 14-28 gép beszerzéséről még 2008-ban kezdődtek, mikor is a francia elnök, Nicolas Sarkozy, felajánlotta a régi elavult Mirage-ok leváltására az új Rafale típust. Ez idáig a megállapodásról és az üzlet konkrét értékéről nem szivárgott ki információ. Érdemes megemlíteni, hogy a kuvaiti kormány és a védelmi minisztérium is a Rafale megvásárlása mellett van, viszont a légierő szakértői szerint a gép irányítási rendszere túl bonyolult és a fenntartása is igen költséges.

Egy Rafale piaci ára megközelítőleg 90 millió dollár. Ez azt jelenti, ha Kuvait csak a minimális 14 darabot vásárolná meg, az is megközelítőleg 1,3 milliárd dollárba kerülne az országnak.