Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rajkötelék éleslövészeten bizonyítottak a tartalékos katonák

Szöveg: Molnár Dénes önkéntes műveleti tartalékos százados | Fotó: a szerző felvételei |  2022. július 19. 12:26

Éleslövészettel zárult az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 3. Oláh Sándor Területvédelmi Zászlóalj rajszintű kötelékfelkészítésének, valamint a rajparancsnokok kisalegységvezetői képzésének harmadik fázisa. A felkészítésen részt vevő önkéntes területvédelmi tartalékosok éleslövészettel egybekötött raj komplex harcászati felmérő foglalkozást hajtottak végre.

rajkötelék (1)

A komplex foglalkozáson részt vevő tartalékos katonák kitartó munkával március óta készültek arra, hogy a harcászati ismeretek és a kisalegység-vezetői képességek elsajátítása mellett, egyéni fegyverüket olyan biztonsággal és magabiztossággal kezeljék, hogy a kötelékben végrehajtott, komplex lőgyakorlatokat is sikeresen végre tudják hajtani. A felkészítés fázisai során az önkéntesek elsajátították a tűzcsoport és raj menet alakzatait, a veszélyes terepszakaszon történő áthaladást, valamint a kis-, és nagy erejű ellenséggel történő találkozás esetén alkalmazott eljárásokat, a körletfoglalást és körletmunkát, valamint minden olyan ismeretet, ami a gyakorlat sikeres teljesítéséhez elengedhetetlen.

Az egyes fázisok végére időzített éleslövészetek alkalmával, a képességek folyamatos felépítése során tréningszerű fegyverkezelés gyakorlati oktatást követően az önkéntesek békeműveleti lőgyakorlaton sajátították el a közeli célok leküzdésének módját. A kötelező egyéni és ellenőrző lőgyakorlatok végrehajtása után tűzpárban, végül raj kötelékben is képessé váltak komplex lőgyakorlatok végrehajtására támadásban és védelemben egyaránt.

rajkötelék (5)

A gyakorlat végrehajtását megelőzően Tóth Péter alezredes, a 3. Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka módszertani foglalkozáson ismertette a harcászati felkészítés során alkalmazott eljárásokat, a részben online formában zajló rajparancsnoki felkészítés tapasztalatait. A tartalékos rendszer sajátosságaihoz, többek között a rendelkezésre álló korlátozott kiképzési időhöz igazított kiképzés része a gyakorlatorientált, a száraz begyakorlással, vaktöltényes végrehajtással kiegészített tréningszerű lőfelkészítés is, amit szintén a zászlóalj parancsnoka mutatott be Polyák András ezredesnek, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság vezető szakreferensének, Czill István alezredesnek, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnokhelyettesének, valamint a meghívott területvédelmi zászlóaljak parancsnoki és kiképző állományának.

Az utolsó etap sikeres elvégzését követően a katonák a tudásukról szeptemberben, a MOON STAR 2022 gyakorlaton adnak majd számot.