Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rajtaütés hatalmas kábítószer-zsákmánnyal

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. október 8. 9:07

Több mint 50 tonna ópiumot és 1,8 tonna heroint foglaltak le egy közös akcióban az amerikai és az afgán erők a dél-afganisztáni Hilmend tartományban szerdán. Az utóbbi évek egyik legjelentősebb drogfogásáról van szó. A zsákmányolt kábítószert, amelynek előállítási költsége ötmillió dollárra tehető, megsemmisítették.

Az amerikai és afgán csapatokat helikopterekkel szállították a rajtaütés helyszínére, a Hilmend északkeleti részén fekvő Kajaki körzetbe. Több mint ötórás összecsapás eredményeként 17 tálib vesztette életét, három pedig fogságba esett, míg a szövetséges erőknek nem volt embervesztesége. A kábítószeren kívül 30 tonna robbanószer-alapanyagot, ezer doboz tölténytárat, golyószórókat és más fegyvereket, valamint 16 doboz, Iránból származó C-4 robbanószert találtak az amerikai és az afgán katonák. Emellett megsemmisítettek egy pokolgépgyártó műhelyt és egy heroint előállító laboratóriumot. (A tálibok részben a lázadás finanszírozására használják a kábítószert Afganisztánban, ahonnan a világ ópiumtermelésének több mint 90 százaléka származik.)

A tálibok ugyanekkor bejelentették, hogy elfoglalták a kelet-afganisztáni Nurisztán tartomány kámdési körzetét, ahol néhány napja nyolc amerikai katona vesztette életét tálib lázadókkal vívott harcokban, 20 afgán katona pedig fogságba esett. Ez volt a nyolc éve tartó fegyveres konfliktus egyik legnagyobb csatája, amelyben géppuskával, gépkarabélyokkal, páncéltörő gránátokkal felszerelt fegyveresek százai támadták meg a szövetséges erők két előretolt állását.