Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Regionális védelempolitikai csúcs Budapesten

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. október 8. 7:36

Budapesten tárgyalnak ma a Visegrádi Négyek, illetve Ukrajna védelmi miniszterei: a tárgyalásokon emellett részt vesznek a nyugat-balkáni országok delegációi is. A rendezvényen a delegációk áttekintik az aktuális biztonság- és védelempolitikai kérdéseket, a tagországok részvételét az afganisztáni, valamint az EU afrikai műveleteiben.

Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter 2009. október 8-án Budapesten fogadja a Visegrádi Négyek (Lengyelország, Csehország és Szlovákia), valamint Ukrajna védelmi minisztereit, és a nyugat-balkáni országok delegációit.

A Visegrádi Négyek története a múltban gyökerezik, az elmúlt 20 év alatt a térségi együttműködés egyik példája lett – többek között azzal, ahogy a résztvevő országok – egymást segítve váltak a NATO és az Európai Unió tagjaivá. E két, katonai és gazdasági rendszeren túl a regionális összefogás plusz hozzáadott értéket jelent a Csoport számára.

Magyarország 2009. július – 2010. június között tölti be a soros elnöki posztot. A mostani találkozón lehetőség nyílik arra, hogy az előző elnök, Lengyelország tapasztalatait megismerhessék az együttműködő országok, gyakorlati keretet mutatva Magyarország számára az elkövetkezendő időszakra.

Számos közös kérdés, érdek van jelenleg, itt, Budapesten alkalom adódik arra is, hogy a Visegrádi Csoport országai fontos kérdésekben egyeztessék álláspontjainkat, valamint az elnök politikai iránymutatást nyújtson és feladatot szabjon a későbbi, szakértői szintű találkozóknak.

A rendezvényen a delegációk áttekintik az aktuális biztonság- és védelempolitikai kérdéseket, a tagországok részvételét az afganisztáni, valamint az EU afrikai műveleteiben.

Megvitatják a NATO új Stratégiai Koncepcióját, képességfejlesztési kérdésekben pedig kitérnek a V4-es harccsoport és a többnemzeti együttműködés lehetőségeire.

Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter szlovák és cseh kollégájával bilaterális találkozó keretében áttekinti a magyar-szlovák, valamint a magyar-cseh kétoldalú katonai kapcsolatokat, majd aláírásukkal szavatolják az országok közötti együttműködés területeit.

A korábbi elnökségek gyakorlatát folytatva a nap második felében a Visegrádi Négyek kiegészül Ukrajna védelmi miniszterével.

Szerbia, Bosznia- Hercegovina, Montenegró, Macedónia küldöttei azonban első alkalommal ülnek védelmi miniszteri körben közös tárgyalóasztalhoz a Visegrádi országokkal és Ukrajnával.

A kapcsolat a nyugat-balkáni országokkal a kölcsönösség elvén alapul: Ukrajna, valamint Partnerség a Békéért programban résztvevő nyugat-balkáni országok egyik oldalról Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia példáján keresztül megismerhetik az euro-atlanti integráció lehetőségeit, a Visegrádi Négyek ugyanakkor első kézből tájékozódhatnak a térség jelenlegi kihívásairól és igényeiről.

A visegrádi négyek a négy közép-európai ország, a Cseh Köztársaság, a Lengyel Köztársaság, a Magyar Köztársaság és a Szlovák Köztársaság nem hivatalos neve.

A csoportot eredetileg visegrádi hármaknak hívták, de a Csehszlovák Szövetségi Köztársaság 1993-es kettéválását követően visegrádi négyekről beszélünk.

A csoport nevét Václav Havel, a csehszlovák köztársasági elnök, Antall József magyar miniszterelnök és Lech Walesa lengyel elnök találkozóján választották egy 1991. február 15-én, Visegrádon tartott eseményen. A találkozón a politikusok nyilatkozatot írtak alá, hogy a három (ma már négy) ország szorosan együtt fog működni az európai integráció felé vezető úton. A kommunista rendszer összeomlása után együttműködésük elősegítette a totalitárius rezsimből a szabad, plurális és demokratikus társadalomba való átmenetet.