Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rajtkockán az OMLT-3 váltása

Szöveg: Demény Andrea szkv. |  2009. július 23. 14:57

Egy hónapja búcsúztatta az Afganisztánba induló Műveleti és Tanácsadó Csoport második váltását, és már is indítja a következő kontingens magyar részének felkészítését a tatai alakulat. A mozgalmas kiképzési feladatok – lövészet, közelharc, vezetési gyakorlat – előtt az elméleti tudás felfrissítésével és speciális szakmai ismeretek nyújtásával indul a program.

Biztonságtechnikai képzések, pszichológiai tréningek, pénzügyi és személyügyi tájékoztatók, egészségügyi oktatás, híradó felkészítés mind-mind egy szokásos missziós felkészülést mutatnak, ám ne feledjük el, hogy ennek a küldetésnek sikere két nemzet katonáinak együttműködésén alapul, így az alapos, speciális és célirányos elméleti tudás megalapozza a gyors

összekovácsolódást az Ohio Nemzeti Gárda harcosaival.

Megtért István alezredes, kiképzési főnök, leendő kontingens parancsnok elmondása szerint ebben az időszakban történnek meg azok a speciális képzések, mint például híradó és logisztikai képzés, melyeket a kijelölt emberek más alakulatnál hajtanak végre, de az egészségügyi szakfelkészítésre a teljes állomány elvonul.
Az amerikai kollegák augusztus közepétől két részletben érkeznek a tatai laktanyába, ahol egy rövid beillesztő program után kezdődik a közös felkészülés.
Ezt megelőzően magyar rész kijelölt állománya a nemzeti gárda felajánlása alapján, egy háromhetes kurzuson a nemzeti gárda tiszthelyetteseinek képzését hajtja végre, mellyel az OMLT-re jellemző keresztképzés is kezdetét veszi.