Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rakéta az ötödik emeleten

Szöveg: Szűcs László |  2010. február 8. 13:07

Talán a nagy hónak és a hidegnek is köszönhető, hogy az ötödik héten, azaz február 1–7. között mindössze három bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül két esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat felderítő részlegének beosztottja a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig 36 bejelentést kaptak.

Február 2-án Nagykanizsáról kapták a bejelentést a Magyar Honvédség tűzszerészei, hogy a Kaposvárra vezető főút mellett egy, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak. Az Érsek János törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránát került elő, amelynek szerencsére nem volt gyújtószerkezete. Ennek ellenére a szerkezetet a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen megsemmisíttették.

Február 3-án a főváros ötödik kerületében, a Pesti Barnabás utcában akadt dolguk a tűzszerészeknek. Az egyik lakóház ötödik emeletén ugyanis világháborús robbanószerkezetet találtak. A Gelencsér Imre törzsőrmester vezetésével helyszínre érkezett járőr a megjelölt helyen egy M13-as típusú rakéta harci részét találta, amelynek ráadásul még sérült is volt a gyújtószerkezete. Éppen ezért mindaddig, amíg a tűzszerészek a helyszínen dolgoztak a környező épületeteket és irodaházakat a rendőrség kiürítette. A veszélyes szerkezetet a tűzszerészek elszállították, s egy fővároshoz közeli, kijelölt robbantóhelyen megsemmisítették.