Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rakétaindítás és betontúra a Múzeumok Éjszakáján

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. június 17. 17:48

A Földi Telepítésű Magyar Légvédelem Fegyvernemi Múzeumának állandó kiállítása is megnyitja kapuit a látogatók előtt a Múzeumok Éjszakáján, június 21-én. A programok között olyan érdekességek is lesznek, mint a rakétaindítást és célmegsemmisítést bemutató szimulációs program vagy az éjszakai betontúra.

A múzeum az egykori zsámbéki légvédelmi rakétaosztály haditechnikai felszereltségébe és a magyar légvédelem történetébe enged bepillantást. Az 1997-ben megszüntetett zsámbéki légvédelmi rakétaosztály szigorúan titkos objektuma Budapest légvédelmét szolgálta. A Magyarországon elsőként létrehozott, speciálisan fegyvernemi múzeum létesítményei már 2005 óta országos műemléki védettséget élveznek. A kiállított eszközök több helyszínen láthatók. Külön lehet megtekinteni a rádiólokátorokat, a töltőberendezéseket, a légvédelmi tüzérséget, a honi légvédelmet és a csapatlégvédelem eszközeit.

A Múzeumok Éjszakáján az állandó kiállítás mellett számos program várja az érdeklődőket. Délután kincskeresés, felderítő barangolás a bázis titokzatos helyein, UAZ-járat és Kucsera András festőművész nyitott műhelye, este pedig bázisbejárás Horváth Mihály egykori bázisparancsnok vezetésével, valamint éjszakai betontúra, melyhez szükség lesz fejlámpára vagy elemlámpára is.