Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rakéták százai hullottak a jemeni lázadókra

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. november 6. 9:42

A szaúd-arábiai légierő csütörtökön légi csapást mért a szomszédos Jemen északi területén a síita zaidita lázadók állásaira – derült ki egy londoni székhelyű szaúdi internetes oldal beszámolójából.

Szaúd-arábiai tisztviselők szerint erőik visszafoglalták a korábban a felkelők kezére került területeket, legalább negyven felkelőt pedig megöltek a támadásban.

Az al-Dzsazíra katari hírtelevízió idézte a lázadók szóvivőjét, aki közölte, hogy a szaúdiak hat különböző célpontot támadtak Jemenben. Az egyik helyszínen egy óra alatt száz rakéta csapódott be.

A jemeni védelmi minisztérium egy tisztviselője ugyanakkor cáfolta, hogy a szaúdi erők támadást hajtottak volna végre Jemen területén azt követően, hogy a zaidita lázadók a hét elején Észak-Jemenből átszivárogtak Dzsebel-Duhanba, szaúdi területre és megöltek egy határőrt, tizenegyet pedig megsebesítettek. Szerinte “Szaúd-Arábia nem támadott jemeni célpontokat." A tisztviselő nem kívánt további kommentárt fűzni az ezzel kapcsolatos hírekhez.

Nevük elhallgatását kérő diplomaták korábban arról számoltak be, hogy a szaúdi légierő Tornado és F-15-ös típusú harci gépekkel támadott különböző célpontokat Jemen területén, súlyos veszteségeket okozva a felkelőknek.

A szaúdi kormány egy tanácsadója csütörtökön azt közölte, hogy erőik heves légicsapást mértek a felkelőkre Észak-Jemenben és a határtérségbe csapatokat vezényeltek, válaszul a zaidita felkelők hét eleji akciójára.