Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az utolsó C-130E Hercules is elhagyta a ramsteini légibázist

Szöveg: JETfly |  2009. november 6. 11:14

Több mint 30 év szolgálat után az utolsó C-130E Hercules is elhagyta a németországi Ramstein légibázist, és áttelepült új otthonába. A 1299-es fedélzeti számú repülőgép, amely 2007 óta teljesít szolgálatot ezen a repülőtéren, Lengyelországban folytatja pályafutását egy bérbeadási megállapodás eredményeként.

A ramsteini légibázist egy búcsú ünnepség keretein belül most elhagyó Hercules már a második a sorban, amit a lengyel légierő kapott, ugyanis az első már ez év márciusa óta több mint 100 felszállást hajtott végre. A tervek szerint a lengyel légierő öt darab C-130E Herculest lízingelhet az Amerikai Egyesült Államoktól, melyek segítségével Lengyelország légiszállítási képességeinek mihamarabbi kiépítése valósulhat meg az Afganisztánban állomásozó csapatai részére. A lengyelek természetesen felkészültek a repülőgépek üzemeltetésére és karbantartására, és rendelkeznek megfelelően kiképzett üzembentartó szakszemélyzettel.

A Hercules régebbi változatát 14 db modernebb és gazdaságosabb C-130J Super Hercules váltja fel Ramsteinben, amelyek számítógépesítettek, és teljesen automatikus fedélzeti rendszerekkel fognak rendelkezni. Ebből kifolyólag a repülés folyamán nem lesz szükség fedélzeti mérnökre és navigátorra sem. Ami nem azt jelenti, hogy ezek a szakemberek elveszítik a munkájukat és feleslegessé válnak, hanem átszervezéssel más repülőgépeken fognak szolgálatot teljesíteni.