Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rakétákkal lövik Kadhafi erői a menekültekkel teli Miszrátát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 16. 20:59

Újabb rakétatámadást zúdítottak a líbiai kormányerők pénteken a felkelők kezén lévő Miszrátára, legalább nyolc ember halálát okozva; közben a nyugati országrész egy másik térségében, Tripolitól délnyugatra kiújultak a harcok, s azokba a NATO is beavatkozott, légitámadást hajtva végre Kadhafi erőinek harckocsijai ellen.

Helyi lakosok közlése szerint ezúttal mintegy 120 rakéta csapódott be a Tripolitól keletre fekvő kikötővárosban. Miszráta nem sokkal azután szenvedte el az újabb, kiterjedt rakétatámadást, hogy a nyugati szövetségesek elítélték a város „középkori ostromát", s leszögezték, folytatják a Moammer Kadhafihoz hű csapatok bombázását, amíg a líbiai vezető nem távozik a hatalomból. A NATO tagjai azonban továbbra is megosztottak abban a kérdésben, hogy rendelkezésre bocsátanak-e újabb harci repülőgépeket a líbiai hadműveletekhez.

Egy miszrátai orvos az al-Dzsazíra televíziónak azt mondta, hogy legalább nyolc ember halt meg a pénteki támadásban, s heten megsebesültek.

Előző nap a kormányerők kétszáznál is több rakétát lőttek ki a kikötőre és a közeli lakónegyedre, legalább 23 ember halálát okozva. „Azért lövik ezt a térséget, mert a kikötő Miszráta egyetlen ablaka a külvilágra" – mondta a város védőinek egyik szóvivője telefonon. „A rombolás hatalmas. Voltam ott, és láttam a saját szememmel" – tette hozzá.

Emberi jogi csoportok szerint a város lakossága végveszélyben van. Egy, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) által bérelt görög hajónak pénteken közel 1200 külföldi bevándorlót sikerült kimenekítenie Miszrátából, ahol a kikötőhöz vezető főutak mentén hetek óta afrikai és ázsiai vendégmunkások ezrei táboroznak nyomorúságos körülmények között, menekülésre várva.

A két hónapja tartó líbiai polgárháború napról-napra változó keleti frontján a Brega olajkikötőjéből kelet felé nyomuló kormányerők pénteken tűz alá vették a lázadók számára stratégiai fontosságú Adzsdábíja nyugati szélét. A rajtaütés miatt a felkelők elhalasztották előző nap eltervezett ellentámadásukat.

Péntekre virradó éjjel a nyugati országrészben ismét légitámadás érte a Kadhafihoz hű erők harckocsijait Zenten közelében, ahol a kormányerők újult erővel indítottak támadást a térség néhány lázadókézen lévő városa ellen. A légicsapásról, amelyet minden bizonnyal a nyugati szövetségesek légiereje hajtott végre a Tripolitól mintegy 150 kilométerre délnyugatra fekvő, 40 ezres város közelében, egy szemtanú számolt be a francia hírügynökségnek. A szemtanú szerint a repülőgépek péntek reggel óta újra járőröznek a térségben.

A helyiek szerint néhány napja kiújultak a harcok, mivel a líbiai vezetőhöz hű erők a főváros felé eső síkságról kiindulva támadást indítottak, hogy elvágják egymástól a hegyvidéki térség néhány települését, amelyek rögtön a Kadhafi-ellenes tüntetések kezdetén fellázadtak a rezsim ellen.