Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rakétákkal támadtak szaúdi célpontokat a jemeni felkelők

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. március 21. 14:34

Ballisztikus rakétákkal, drónokkal és manőverező robotrepülőgépekkel támadtak szaúdi célpontokat a jemeni síita húszi felkelők - jelentette az SPA szaúdi hírügynökség március 20-ára, vasárnapra virradóra.

A tájékoztatás szerint az Irán támogatását élvező jemeni felkelők négy támadást intéztek a szunnita királyság területe ellen, károkat okozva polgári lakóházakban és járművekben, ugyanakkor a csapásoknak nem voltak áldozataik. Az SPA közölte, hogy a támadások as-Sakík városának tengervíz-sótalanító üzemét, a szaúdi Aramco olajcég dzsizáni létesítményét, a déli Dahran al-Janub városának elektromos erőművét és Hamisz Musait gázüzemét célozták.

A jemeni kormányerők oldalán harcoló, Rijád vezette arab katonai koalíció szerint a húszik gazdasági és polgári létesítmények elleni támadása a válasz az Öböl-menti országok békekezdeményezésére. A Reuters hírügynökség forrásai szerint a szaúdi székhelyű Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) márciusban Rijádba hívta tárgyalni a jemeni konfliktus szereplőit egy békés rendezés érdekében. Szerdán a húszik már közölték, készek tárgyalni a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció országaival, azonban feltételként szabták, hogy a megbeszéléseket egy semleges országban kell tartani.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a kormányellenes síita húszik és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat támogató arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével. A polgárháborúban több mint százezren vesztették életüket, milliók váltak földönfutóvá.